1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. uniapnea-oireyhtymä

Vuoden unihoitaja tulee Kokkolasta

Kokkolalainen sairaanhoitaja Markku Keski-Rahkonen on valittu Vuoden Unihoitajaksi. Tuore hyvän unen lähettiläs vastaanotti tunnustuksen torstaina Helsingissä.

Kuva: Kalle Niskala / YLE

Suomen unihoitajaseura valitsi Vuoden Unihoitajan nyt neljännen kerran. Keski-Pohjanmaan Keskussairaalassa työskentelevä Markku Keski-Rahkonen on erikoistunut uniapnean hoitoon.

- Olen tyytyväinen ja otettu, että tällainen pienempi yksikkö valitaan nyt tunnustuksen kohteeksi. Aiemmat valinnat ovat osuneet sellaisiin unitutkimuskeskuksiin, joissa on tehty laajaa tutkimusta, eli Tampereelle, Turkuun, Helsinkiin - siis isoihin yksiköihin. Täällä uniapnean hoito on sellaista ihan ruohonjuuri- ja käytännön tason hommaa, että täällä ei paljon tutkimusta ehditä tekemään, eikä ole juuri resurssejakaan.

Markku Keski-Rahkonen sanoo, että hoitamattomana uniapnea on voinut muuttaa potilaan elämää jo vuosien ajan, koska tauti pahenee vähän kerrallaan, ja hivuttautuu pikkuhiljaa elämään huomaamatta mukaan.

Uniapneassa ei ole kyse pelkästään vieruskaverin kiusaamisesta. Kova kuorsaaja joutuu tekemään 10-kertaisen työn tavalliseen nukkujaan verrattuna, saadakseen hengitettyä.

Katkounella ei jaksa työelämässä pitkään

Uniapnea on vaarallinen, koska siihen liittyy ihan selkeästi liitännäissairauksia, kuten kakkostyypin diabetes, verenpainetauti, sydämen vajaatoiminta ja ja rytmihäiriöt. Siinä vaiheessa ollaan siis jo isojen ja vaarallisten asioiden kanssa tekemisissä, muistuttaa Markku Keski-Rahkonen.

Pahimmillaan hoitamaton uniapnea vie pois työelämästä. Happisaturaatio laskee, kroppa ei lepää ja jatkuva väsymys vie keskittymiskyvyn. Pitkälle kehittyneessä uniapneassa katkohengittäjän ylähengitystiet ovat jo vaurioituneet.

Osa uniapneaa sairastavista kärsii useista sadoista katkoksista yhden yön aikana. Katkos voi kestää kymmeniä sekunteja kerrallaan. Tällaisessa tapauksessa nukkuja on siis kokonaan hengittämättä yli kolme ja puoli tuntia - vain yhden yön aikana.

Uniapneaan löytyy tehokasta apua

Uniapnean hoitoon on keihitteillä myös leikkauksia, mutta käytännössä nukkuminen ylipainemaskin kanssa on havaittu tehokkaaksi.

- Me Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa olemme keskittyneet juuri tähän CPAP -hoitoon, kertoo Vuoden Unihoitaja Markku Keski-Rahkonen. Kevyempiäkin hoitovaihtoehtoja on olemassa, kuten esimerkiksi hammaslääkäreiden tekemät uni- ja kuorsauskiskot sekä korvaklinikalla tehdyt lämpökäsittelyhoidot.

Arviolta jopa 200 000 suomalaista sairastaa uniapneaa. Koko maassa on parhaillaan kierrossa muutamia tuhansia ylipainelaitteita, niistä Keski-Pohjanmaalla useita satoja. Ylipainemaskeja on lainassa Keski-Pohjanmaan keskussairaalasta Suomen suurin määrä suhteessa alueen asukaslukuun.