Hollantilainen juoksee maratonin puolialastomana

Hollantilainen Wim Hof on erikoistunut tekemään erilaisia temppuja kylmässä. Hän on juossut Lapissa puolimaratonin talvella paljain jaloin, istunut jäisessä vedessä toista tuntia ja sukeltanut jään alla ilman sukelluspukua ja paineilmalaitteita.

Kuva: YLE / Jyri Tynkkynen

Tällä viikolla hän on ollut Ylläksellä juostakseen maratonin pelkissä shortseissa ja avosandaaleissa. Buddhalaiselle Hofille itsensä rääkkääminen on tapa mietiskellä liikkeessä ja vapauttaa sisäiset voimat.

- Tämä on haaste, haastan itseni. Mietiskely ei ole vain istumista paikallaan, vaan siinä vapautetaan sisäinen voimasi ja vahvuutesi ruumiisi sisältä.

Wim Hof on päässyt Guinnesin ennätysten kirjaan muun muassa juoksemalla puolimaratonin lumessa paljain jaloin. Lisäksi hän on sukeltanut jään alla 50 metriä ilman paineilmalaitteita ja roikkunut alasti kuumailmapallojen väliin viritetystä köydestä.

- Minulle kyse on myös itsekurista. Ne ovat itsekuriharjoituksia.

Hof on buddhalainen, ja kertoo mietiskelyharjoituksistaan muun muassa internet-sivuillaan.

- Elämä teki minusta tällaisen. Elän hetkessä kiinni ja mahdollisimman täyttä elämää. Lisäksi kunnioitan kaikkia eläviä olentoja.

Vain luonto voi pysäyttää

Hofin vaimo Carolina Hof-Hak on huolestunut ennen miehensä maraton-juoksua.

- Minä tiedän, mitä kaikkea hän on tehnyt kylmässä, mutta hän ole juossut aikaisemmin kokonaista maratonia. Täällä on kyllä mukava sää, mutta maraton on silti pitkä matka shortseissa.

Viimeksi Hof tuli Lapista puolimaratonilta jalat rakkuloilla. Vaimo sanoi miehelleen, että nyt tämä oli viimeinen kerta - olet mennyt liian pitkälle.

- Mutta sitten hänen jalat paranivat todella nopeasti. Laitoimme luonnonmukaista balsamia rakkuloihin ja ne olivat jo viikossa paremman näköiset ja kahdessa viikossa ne olivat lähes parantuneet.

Siten Carolina päästi miehensä kokeilemaan maratonia Ylläkselle, mutta tuli tällä kertaa itse mukaan pariskunnan pojan kanssa.

- Ei minulla ollut vaihtoehtoja. Jos yritän pysäyttää hänet, hän keksii jotain vielä hullumpaa, Carolina nauraa.

- Minä en voi pysäyttää häntä, vain luonto voi pysäyttää hänet.

Raskaaseen loppuun asti

Puolenvälin jälkeen Hofilla alkaa askel painaa, mutta mies jatkaa sinnikkäästi omintakeisella juoksutyylillään. Pitkien nousujen jälkeen Hof kävelee hetken, ja jatkaa sitten taas juosten.

Maratonin viimeiset kilometrit etenevät jo hitaasti, ja Hof saapuu maaliin kävellen poikansa kanssa. Hän kuitenkin pääsee tavoitteeseensa Pakasaivon rannalle. Aikaa kului 5 tuntia ja 25 minuuttia.

- Oloni oli hyvä lähtiessä, mutta nyt se on vielä parempi. Mieleni on nyt vapaa. Lintu on päässyt lentoon!

Hof perustelee vielä juoksuaan: elämässä pitää ottaa vastaan haasteita.

- Kaikkea ei voi ymmärtää ajattelemalla vaan tekemällä.