Joutsan matalaenergiatalo harjassaan

Asuintalojen lämpötiiviysmääräysten kiristymiseen tähtäävä matalaenergiatalo on harjakorkeudessa Joutsassa. Sen energiatehokkuus on korkeampi kuin vuoden 2010 alussa voimaan tulevat määräykset edellyttävät.

Energiatehokkaat talot
Joutsan matalaenergiatalo
Joutsan matalaenergiataloYLE / Riikka Pennnanen

Joutsassa vietetään tänään Keski-Suomen ensimmäisen matalaenergiatalon harjakaisia. Talon lämmitys vie energiaa puolet vähemmän kuin nykyisten rakentamismääräysten mukainen talo. Joutsan matalaenergiatalon harjakaisten yhteydessä pidettävässä seminaarissa mietitään tiukentuvien energiatehokkuusvaatimusten aiheuttamia ongelmia.

Tehostuva lämpöeristäminen voi pahimmillaan lisätä homekasvustoa ja kosteusongelmia, mikäli rakennusteollisuus ei kehitä uusia ratkaisuja lämmitykseen, ilmanvaihtoon ja jäähdytysjärjestelmiin. Tehokkaasti eristetyt rakennukset eivät myöskään siedä rakennusvirheitä siinä määrin kuin tavalliset talot.

Seminaariin osallistuvat mm. ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka ja Tampereen teknillisen yliopiston professori Ralf Lindberg sekä rakennusteollisuuden puheenjohtaja Tarmo Pipatti.

Paksut eristykset

Joutsan matalaenergiatalon ikkunat ovat nelinkertaiset, seinissä on eristystä 25 sentin paksuudelta. Katossa on puolimetriä eristystä ja talon alapohja eristys on 20 sentin paksuinen.

Ensi vuonna voimaantulevien rakennusmääräysten mukaan uusien rakennusten tulee kuluttaa 30 prosenttia nykyistä määräystä vähemmän lämpöenergiaa. Lämmöneristysmääräysten toinen kiristyskierros on vuonna 2012.

Joutsan matalaenergiatalon urakoitsija on Insinöörityö Hentinen Oy. Yhtiön toimitusjohtaja Mikko Hentinen pelkää, että ilmastonmuutoksen torjuntaan tähtäävä energiatehokkuuden vaatimus jalkaantuu ehkä liian kovalla vauhdilla.

Hentisen mukaan ensi vuonna voimaan tulevat määräykset edellyttävät, että uudet kohteet tehdään oleellisesti paremmilla rakenteilla ja tekniikalla kuin tämän päivän määräykset edellyttävät.

- Muutos tulee nopeasti ja sen vaikutukset ovat moninaiset. Lämmitysmuodot ja siitä johtuvat tekniset ratkaisut tulevat uuteen tarkasteluun. Paineet uusien rakenneratkaisuiden ja tekniikan kehittämiseksi ovat kovat, toteaa Hentinen.

Hentinen kertoo, että nyt harjannostajaisia vietettävän talon osalta ei ole otettu mitään riskiä. Talossa on kaukolämpöön liitetty vesikiertoinen lattialämmitys, joka antaa riittävän energian kaikissa ilmasto-olosuhteissa.

- Tulevaisuudessa vastaavia taloja uskalletaan myös perustajaurakoinnissakin toteuttaa huoneistokohtaisilla lämmöntalteenottokoneilla, joissa on riittävän tehokkaat jälkilämmityspatterit, Hentinen arvelee.