1. yle.fi
  2. Uutiset

Hoitajien oikeus määrätä lääkkeitä mietityttää

Hoitajille suunniteltu lääkkeenmääräysoikeus mietityttää. Reseptien uusimisoikeus ei tulisi koskemaan kaikkia sairaanhoitajia vaan sitä varten vaadittaisiin lisäkoulutusta, työnantajan suositus sekä vuosien työkokemus, arvioi hoitotyönjohtaja Senja Kuiri.

sairaanhoitajat
Lääkepakkauksia hyllyssä
YLE / Tiina Karjalainen

Parhaassa tapauksessa hoitajien lääkkeenmääräysoikeus toisi asiakkaille pienen helpotuksen, mutta ei kuitenkaan ratkaisisi terveydenhuollon henkilöstöpulaa. Kuiri arvioi, että esimerkiksi hoitoon pääsy tai reseptien uusiminen helpottuisivat.

Ongelmaksi nousee kuitenkin sairaanhoitajien saatavuus, joka on viime vuosina heikentynyt. Tästä on selviä merkkejä Etelä-Suomessa, mutta jossain määrin myös Pohjois-Karjalassa. Se kuinka tämä tulee tulevaisuudessa näkymään on vielä arvoitus, pohtii Senja Kuiri Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalveluiden kuntayhtymästä.

Peruspalveluministeri Paula Risikko arvioi, että sadat sairaanhoitajat saisivat lääkkeenmääräysoikeuden syksyllä 2010. Lakiesitys reseptien määräysuudistuksesta annetaan eduskunnalle kevään aikana.

Sairaanhoitajien lääkkeenmääräämisoikeus on ollut voimassa Yhdysvalloissa 30 vuotta, Englannissa 20 vuotta ja Ruotsissa 15 vuotta. Suomessa asia on ollut esillä moneen otteeseen, mutta sitä on aikaisemmin vastustettu.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala

Lue seuraavaksi