yle.fi-etusivu

Pakolaiset eivät pääse vastaanottokeskuksista kuntiin

Turvapaikan tai oleskeluluvan saaneet pakolaiset eivät pääse vastaanottokeskuksesta kuntiin esimerkiksi Joutsenon vastaanottokeskuksesta. Muun muassa Kouvolalla on paineita kasvattaa nykyistä pakolaiskiintiötään.

pakolaiset
turvapaikanhakija
Yle

Kuntien nihkeä suhtautuminen pakolaisten vastaanottamiseen ruuhkauttaa ennestäänkin täysiä vastaanottokeskuksia.

Esimerkiksi Joutsenossa pakolaisten vastaanottokeskuksessa turvapaikan saaneet eivät pääse muuttamaan keskuksesta, koska kunnat eivät ota pakolaisia vastaan. Johtaja Jari Kähkönen arvioi, että Joutsenosta muuttoa odottaa 20 - 40 pakolaista. Vastaanottokeskuksessa on 450 turvapaikanhakijaa, joista Kähkönen arvioi 2 / 3:n saavan luvan jäädä Suomeen.

Kähkösen mielestä kotoutumisen kannalta olisi ensiarvoisen tärkeää, että mahdollisesti vuosia päätöstä odottaneet pääsisivät muuttamaan tuleviin kotikuntiinsa mahdollisimman nopeasti.

Suomeen tuli viime vuonna yli 4000 turvapaikanhakijaa, mikä on lähes kolminkertaisesti vuoteen 2007 verrattuna. Tänä vuonna heitä saattaa tulla jopa 6000.

Kouvolalla vain 30 pakolaisen kiintiö

Kaikki kaupungit eivät ole innostuneita ottamaan pakolaisia taloussyistä. Valtio maksaa monen kunnan mielestä pakolaisten sijoittamisesta niukasti.

Kymenlaaksossa entinen Kouvolan kaupunki on perinteisesti ottanut pakolaisia vähän. Nykyisessä maahanmuutto-ohjelmassa Kouvola on sitoutunut ottamaan vuodessa 30 pakolaista. Maahanmuuttokoordinaattori Satu Kurrin mielestä se on 90 000 asukkaan kaupungille liian vähän.

Kaupunki valmistelee parhaillaan uutta maahanmuutto-ohjelmaa, johon koordinaattori haluaa suuremman kiintiön.

Viime vuosina Kouvolaan on tullut pakolaisia muun muassa Irakista, Eritreasta ja Somaliasta. Heitä asuu muun muassa Inkeroisissa, Kuusankoskella sekä Kouvolan lähiöissä Lehtomäessä ja Eskolanmäessä. Jatkossa heitä voitaisiin Kurrin mielestä ohjata asumaan myös muille alueille.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Maria Stenroos