Johtava kipulääketutkija kärähti huijauksesta

Selekoksibi-tulehduskipulääkkeen johtava tutkija on myöntänyt väärentäneensä lääkettä koskevia aineistoja yli kahdessakymmenessä tutkimuksessaan. Huijaus on suurimpia tutkimushuijauksia kautta aikojen. Asiaa uutisoi British Medical Journal.

huijaus

Huijauksen tehnyt Scott S. Reuben joutui eroamaan Tuftsin yliopiston anestesiologian apulaisprofessorin virasta tammikuussa ja on laitettu sivuun kaikista tutkimustoimista.

Reuben sai apurahoja selekoksibilääkkeitä valmistavalta Pfizerilta ja edisti selekoksibin yhteiskäyttöä yhtiön toisen lääkkeen kanssa. British Medical Journalin haastattelema lääkeyhtiö Pfizerin edustaja kiistää, että huijaus vaikuttaisi lääkkeen käyttöön.

Yhtiön mukaan Reubenin tutkimuksia ei käytetty, kun lääkkeen sopivuus eri hoitotarkoituksiin osoitettiin.

Kuitenkin Anesthesiology-lehden päätoimittajan James Eisenachin mukaan Reubenin tutkimukset ovat olleet keskeinen näyttö siitä, että selekoksibi lievittää leikkauspotilaiden kipuja 6-12 kuukautta leikkauksesta.

Hänen mielestään tässä kohdin todisteissa on nyt aukko.

Reubenin jäljiltä on löydetty 21 peukaloitua selekoksibi-tutkimusta. Kaikkiaan hän on tehnyt lääkkeestä 72 tutkimusta. Loputkin tutkimukset on tarkistettu, mutta huijauksia ei ole voitu varmistaa tai sulkea pois.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim