Ruunaa vuoden retkeilykohde

Vuoden retkeilykohteeksi on valittu Ruunaan retkeilyalue Lieksassa. Ruunaa voitti yleisöäänestyksen kymmenen finalistin joukosta saaden yli neljänneksen annetuista äänistä.

Kotimaa
Lieksanjoen Neitikoski Ruunaalla.
Retkeilijät valitsivat koskista tunnetun Ruunaan vuoden parhaaksi kohteeksi.YLE / Heikki Haapalainen

Finaaliin selvinneistä kohteista liki puolet oli itäsuomalaisia: joukossa olivat Ruunaan lisäksi Suur-Saimaa, Rautavaaran Metsäkartano ja Linnansaaren kansallispuisto. Kisassa olivat myös muun muassa Lapin Lemmenjoen kansallispuisto ja Espoon Oittaan ulkoilukeskus.

Alueesta on kehittynyt suosittu koskenlasku-, melonta-, kalastus- ja ulkoilukohde, jonka reitteihin on panostettu. Alue on ollut virallisesti retkeilykäytössä vuodesta 1987.

- On rakennettu polustoa, riippusillat Lieksanjoen yli, taukopaikat, tulipaikat ja majoituskapasiteettia. Tällä palveluvarustuksella on pystytty ohjaamaan kävijöiden kulkua siten, että luonto ei loppujen lopuksi ole kovin paljon kärsinyt, vaikka täällä on vuosittain yli 80 000 käyntiä, sanoo puistonjohtaja Kyösti Tuhkalainen Metsähallituksesta.

Reittien lisäksi ensiarvoisen tärkeitä ovat yrittäjien tarjoamat palvelut. Alueella toimii kymmenkunta yrittäjää, jotka tarjoavat ohjelmapalveluita ja majoitusta. Ruunaan on laskettu työllistävän 30 henkilötyövuoden verran.

Tunnustuksesta vauhtia matkailuun

Kaksi vuotta sitten palkinnon sai Kolin Herajärven kierros ja palkinnon huomattiin kasvattavan alueen suosiota. Samaa toivotaan nyt Ruunaalla.

- Kyllä minä uskon että se vaikuttaa asiakasmääriin, määrät varmasti lisääntyy, sanoo Ruunaan Matkailun yrittäjä Jarkko Peltola.

Hänen asiakkaansa käyvät lähinnä Savosta, Pohjois-Karjalasta, Etelä-Suomesta ja ulkomailta.

- Tunnustus lisännee kiinnostusta koko maakunnan retkeilymahdollisuuksiin, arvioi Tuhkalainen.

Palkinto on arvoltaan 5 000 euroa. Rahat käytetään uuden, lähinnä melojille tarkoitetun taukopaikan rakentamiseen Neitikoskelle.

Tuhkalaisen mielestä saatu palkinto osoittaa, että aluetta on kehitetty oikeaan suuntaan.

- Mitään isompaa uutta tähän palveluvarustukseen ja muuhun ei ole tulossa. Kuitenkin nostamme entistä enemmän esille alueen uittohistoriaa. Sen kautta alueen kiinnostavuutta pyritään kohottamaan, Tuhkalainen kertoo.

Suunnitteilla on esimerkiksi muistomerkin tapainen uittoteos, jonka suunnittelevat lieksalaiset Toivo Jaskanen ja Reijo Turunen.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala