Sopivuuden verenluovuttajaksi voi tarkastaa netistä

Noin joka kymmenes verenluovuttajaksi tarjoutuva ei voi sillä hetkellä luovuttaa verta. Yleensä verenluovutuksen este on väliaikainen, kuten flunssa tai liian alhainen hemoglobiini.

verenluovutus
Sairaanhoitaja avustaa vapaaehtoista verenluovuttajaa.
Sairaanhoitaja avustaa vapaaehtoista verenluovuttajaa. Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu / Marja Helander

Testien tarkoituksena on varmistaa, että luovutettu veri on mahdollisimman turvallista potilaalle, eikä verenluovutuksesta ei ole haittaa verenluovuttajalle itselleen. Turvallisuuteen vaikutetaan muun muassa verenluovuttajien huolellisella valinnalla.

Verenluovuttajatestiä ei ole tarkoitettu vain uusille verenluovuttajille. Testin avulla myös jo verta luovuttaneet voivat päivittää tietonsa verenluovutuksen edellytyksistä, jotka aika ajoin muuttuvat. Esimerkiksi kolesteroli- ja verenpainelääkitys ei enää yleensä estä verenluovutusta. Tatuoinnin ja lävistykseen ottamisen jälkeen verenluovutus on edelleen mahdollista vasta varoajan jälkeen, joka kuitenkin on lyhentynyt kuudesta kuukaudesta neljään kuukauteen.

Verta voivat luovuttaa terveet 18-65-vuotiaat henkilöt, jotka painavat vähintään 50 kiloa. Uuden luovuttajan tulee olla alle 60-vuotias.

Miehet voivat luovuttaa verta kahden ja naiset kolmen kuukauden välein. Hemoglobiiniarvo mitataan aina ennen luovutusta ja sen tulee olla miehillä vähintään 135 g/l ja naisilla vähintään 125 g/l.

Lisäksi verenluovuttajan tulee aina todistaa henkilöllisyytensä virallisella henkilötodistuksella.

Kainuussa verta voi seuraavan kerran luovuttaa 16. ja 17. maaliskuuta. Kiertävä veripalvelu saapuu silloin Kajaaniin 60. kerran. Juhlakerran kunniaksi tarjolla on kakkukahvit.