Suuryritykset kurmuuttavat pienyrittäjiä

Suuryritykset pakottavat alihankkijansa toimimaan pankkeina. Laman myötä suuret yritykset ovat myöhästyttäneet laskujen maksuja pienemmille yrityksille.

suuryritykset
Juha Kallioinen Hämeenlinnan torilla
Hämeen yrittäjien puheenjohtaja Juha Kallioinen on huolissaan pienten yrittäjien ahdingosta.Sari Törmikoski / Yle

Laman aikana aikaisemmasta kumppanuusyrittäjästä tulee hetkessä alihankkija ja pankki. Hämeen yrittäjien nopea sähköpostikysely toi esille kymmeniä pienyrityksiä, jotka ovat suurempiensa ikeessä.

Homma menee näin. Pienyrittäjä toimittaa suuryritykselle tämän tarvitseman tuotteen tai palvelun. Suuryritys ottaa tyytyväisenä saamansa tuotteen vastaan ja käyttää sitä. Laskun se maksaa sitten, kun hyvältä tuntuu.

Korkoja myöhästyneelle maksulle ei makseta, korkohyöty jää suuryritykselle, kulut pienyritykselle. Näin suuryritykset saattavat tehdä toki normaaliaikoinakin, mutta laman myötä tilanne on pahentunut, kertoo Hämeen yrittäjien puheenjohtaja Juha Kallioinen.

- Pahimmillaan viive on ollut useita kuukausia. Pienyrittäjillä on vähän keinoja laskujensa perimiseksi tai edes viivästyskorkoihin.

Kun pikaisesti tehtyyn kyselyyn tulee yksin Hämeestä kymmeniä vastauksia , joissa pienyrittäjät valittavat suuryritysten maksukäytännöistä, on selvää, että ilmiö on laaja.

Pienyrittäjä on tässä pelissä pakkoraossa. Jos pienyrittäjä yrittää perätä saataviaan saati sitten kehtaa pyytää viivästyskorkoa, hän huomaa nopeasti olevansa suuryrityksen entinen alihankkija. Yrittäjäjärjestö yrittää tulla Hämeessä apuun, lupaa puheenjohtaja Juha Kallioinen.

Lähteet: YLE Häme / Antti Ruonaniemi