1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kotimainen kurkku käy kaupaksi

Kauppaa tehdään lähes pelkästään suomalaisesta kurkusta. Suomalaiskurkun menestystä on siivittänyt Espanjan huono talvisato. Vähittäiskaupat ovat kuitenkin nostaneet kotimaisen kurkun katteita, joten kotimaisen kurkun menestys ei ole hyödyttänyt kuluttajia merkittävästi.

Kotimaan uutiset
Hevi-osasto kaupassa - kotimaista kurkkua ja tomaattia kuvassa.
Yle

Kotimainen kurkku on tänä talvena menestystuote. Myynti koostuu lähes pelkästään suomalaisesta kurkusta. Osassa Kainuun kauppoja ei myydä ulkomaista kurkkua lainkaan.

Suomalaiskurkun hinta on tänä talvena kilpailukykyinen, sillä Espanjassa alkuvuoden sato oli huono. Suomalaistuote on ollut ajoin hieman espanjalaista halvempaa.

Suomalaiskurkun hyvä talvi ei ole silti hyödyttänyt kuluttajia täysimääräisesti. Syynä on vähittäiskaupan hinnoittelu, sanoo kajaanilaisen Kulunnan puutarhan toimitusjohtaja Jani Okkonen:

-Kauppiaiden toiminta on vääristänyt tilannetta. He ovat ostaneet espanjalaista kurkkua varastoihinsa runsaasti ja myyneet sitä tappiolla. Suomalaiskurkun vähittäishinta on vastaavasti nostettu melko korkealle. Siihen on laitettu euron tai puolentoista euron kate. Ymmärrän toki kauppiaita, sillä he ovat halunneet varmistaa, että kaupoista ei kurkku lopu missään tapauksessa.

Hinta ei ole ainoa ratkaiseva tekijä kasvisten kaupassa. Kotimaisella kasviksella on aina kilpailuetua suhteessa ulkomaiseen:

- Lähialueella tuotettu kasvis on tuore, ja tieto sen alkuperästä nostaa sen arvoa. Ulkomaalaisessa kurkussa on suomalaista tummempi ja vahvempi kuori, sanoo Suomussalmen K-Supermarketin hedelmä- ja vihannesosaston vastaava Teija Kela.

Suomalaisen viljelijän kannalta talvi on ollut selvästi viime talvista parempi.

-Huomattavasti parempi talvi tämä on ollut kuin viime talvi. Viime talvi oli katastrofi: myimme kurkkua ulos huonoimmillaan 70 sentillä. Tänä talvena Espanjan syksyisten lumimyrskyjen jäljiltä kurkku on ollut kalliimpaa. Myös talvitomaatin hinta yhä hyvällä tasolla, Okkonen sanoo.

Lähteet: YLE Kainuu / Jouni Pilto

Lue seuraavaksi