Siemenet multaan!

Nyt on korkea aika kylvää ruukkupuutarha ikkunalaudalle. Samalla voi aloittaa kesäkukkien esikasvatuksen. Maalis-huhtikuussa kylvetyt kukat ehtivät kukkia lyhyessä suomalaiskesässäkin.

Kuva: Eijaleena Martikainen / YLE

Puutarhuri Arja Sarkanen Kuusankoskelta antaa aluksi pari keskeistä ohjetta:

- Kylvöön pitää käyttää taimimultaa, sillä lainnoitettu multa on versoille liian väkevää. Pikku hiljaa taimia voi alkaa lannoittaa, mutta vain pienellä osalla siitä lannoitemäärästä, jota isot kasvit vaativat. Pieni taimi - pieni ruokahalu. Multaa ei saa päästää kuivumaan, mutta kasvit eivät saa myöskään uida.

Ja sitten siemeniä valitsemaan! Ensin poimitaan yrttien ja mausteiden siemenhyllystä muutama vanha tuttu laji. Erilaiset basilikat ovat ostajien suosikkeja, ja persilja, sitruunamelissa ja ruohosipuli pitävät edelleen pintansa.

- Kokeilepa steviaa, ehdottaa Arja Sarkanen. Se on erittäin sokeripitoinen mutta täysin kaloriton pikku pensas. Tänä vuonna ihmiset ovat kovin innostuneita myös chilipaprikasta. Mutta paprikan kasvattajilla alkaa jo olla kiire.

Kesäkukkien siemenvalikoimaan tulee joka vuosi uusi houkutuksia. Tämän kevään hottia on leijonankorva, yli metrin korkuiseksi kasvava, aprikoosin värisiä karvaisia kukkia työntävä penkkikukka. Keijunmekon suosio on ohittanut huippukohtansa, mutta miinanköynnöksen valkoinen versio on nousussa.

- Mutta vanhat tutut kukat pitävät edelleen pintansa. Meidän liikkeessä Kuusaalla myydään tukkumyyjän mukaan enemmän ahkeraliisoja kuin muualla. Niiden kylvöaika on nyt, ja samalla voi jo ostaa krassin ja samettiruusun siemenet odottamaan vähän myöhempää kylvöä. Mutta kaksivuotiset orvokit eivät ehdi enää tänä kesänä kukkia, jos ne nyt kylvää, Arja Sarkanen listaa.