1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Halli, Jämsä

Hallin lentokonetehtaan muistot talteen

Kuoreveden Hallin lentokonetehtaalla työskennelleiden muistot halutaan tallentaa. Työntekijöiden muistot ja kokemukset sodan ajoilta aina 1960-luvun alkupuolelle taltioidaan Keski-Suomen Muistiarkistoon.

Kuva: YLE Keski-Suomi

Hankkeen takana on Kuorevesi-Seura, jonka mukaan muistitiedon tallentamisella alkaa olla kiire.

Liki puolet elämästään lentokonetehtaalla työskennellyttä Eero Moision muistoja tallennettiin perjantaina hisotoriankirjoihin. Nyt 84-vuotias Eero Moisio ehti olla tehtaalla monissa eri tehtävissä.

- Muistan, kun hakaristejä kiinnitin lentokoneen siipiin, Moisio sanoo.

Moision haastattelijoina olivat Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitoksen opiskelijat, jotka suorittavat samalla kenttätyökurssia.

Kuorevesi-Seuran aloitteesta alkaneella taltioinnilla alkaa olla kiire.

- Olemme oikeasti jo vähän myöhässä, monet alkavat olla jo poissa, sanoo Kuorevesi-Seuran puheenjohtaja Veijo Pietiläinen.

Kylän muistot tärkeitä kaikille

Karhumäen veljesten Jyväskylän Keljossa aiemmin ollut lentokonetehdas rakennettiin Halliin viime sotien aikana. Halli oli ennen tehdasta vain muutaman talon korpikylä. Karhumäen sekä Valmetin lentokonetehtaissa oli sotien jälkeen parhaimmillaan yli tuhat työntekijää. Siksi muistot ovat tärkeitä kaikille.

- Tietysti yhtiön kannalta taltiointi on tärkeää, mutta monenlaista on tapahtunut ja on tärkeää koko kylän kannalta, että muistot saadaan talteen, arvioi Veljekset Karhumäki Oy:n toimitusjohtaja Pekka Karhumäki.

Myöhemmin Karhumäen yhtiö sulautui edelleen Hallissa toimivan Patria Oy:n osaksi.

Haastattelut taltioidaan Jyväskylän yliopiston ylläpitämään Keski-Suomen Muistiarkistoon, jonne on kerätty aineistoa ympäri maakuntaa parinkymmenen vuoden ajan.