Tutkija jahtaa kadonneita sävellyksiä

Hollantilaistutkija Dirk Meijer etsii säveltäjä Tauno Marttisen kadonneita teoksia.

säveltäminen

Säveltäjä Tauno Marttisen tuotannosta kootaan kattavaa luetteloa. Professori Marttinen oli näkyvä ja kiisteltykin hahmo kantahämäläisessä musiikkielämässä, eikä arvostusta aikalaisilta aina herunut.

Hollantilainen muusikko, musiikinopettaja Dirk Meijer on tuttu mies Hämeenlinnan Kaupunginarkistossa. Siellä hän tutkii viime vuonna edesmenneen säveltäjän, professori Tauno Marttisen jälkeenjääneitä papereita ja satoja sävellyksiä. Meijerin tavoitteena on koota Marttisen laajasta tuotannosta kattava luettelo.

Tutkija Dirk Meijer toivoo löytävänsä kaikki tai lähes kaikki Marttisen sävellykset.

- Tavoitteena on saada teosluettelo valmiiksi kesäkuun loppuun mennessä. Se on tarkoitus julkaista internetissä, ja ehkä myös osana kirjaa.

Tutkijaa motivoi oma vuosikausien innostus Marttisen musiikkiin, ja myös toive aliarvostetun säveltäjän, Hämeenlinnan shamaanin, arvonnoususta.

- Olen varma, että lähivuosina Tauno Marttinen nähdään yhtenä tämän kauniin maan omaperäisimmistä ja tärkeimmistä säveltäjistä, Meijer sanoo.

Luettelointityötä vaikeuttaa se, että monet Marttisen teokset ovat teillä tietymättömillä. Säveltäjä lahjoitti teoksia ystävilleen ja muille muusikoille, eikä nuoteista otettu kopioita. Kadonneiden sävellysten metsästäjä toivookin nyt yleisön apua partituurijahdissaan.

Lähteet: YLE Häme / Nina Keski-Korpela