Tulikaste -ryhmä toi debyyttinäyttelynsä Poriin

Kuvataiteilija- kirjailija Kika Lumbergin ja kuvataiteilija-taidehistorioitsija Suvi Konttisen perustama ryhmä haluaa vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin poikkitaiteellisin keinoin. Ensiesiintymisensä ryhmä tekee Galleria Angelossa.

taidegalleriat
YLE / Olli-Pekka Salli

-Uskon, että taiteella voi vaikuttaa. Taiteella on sanoma. Taide voi olla paljon tehokkaampi keino puhua ja nostaa esille asioita kuin se, että menisin tuonne kadulle tai puhujapönttöön. Ihmiset ovat kyllästyneet ottamaan vastaan vaikeita sanoja ja lauseita, sanoo Kiba Lumberg.

Taiteilijaryhmänä Tulikaste haluaa ottaa kantaa kohtaamiinsa asioihin, sekä selvittää missä rajapinnat sijaitsevat. Kantaa halutaan ottaa asioihin, jotka herättävät kipeitäkin kysymyksiä ja joista usein vaietaan. Tähän pyritään poikkitaiteellisin keinoin eli performanssilla, videolla, valokuvalla, installaatioilla....

-Tulikaste puolustaa ihmisoikeuksia, ympäristöasioita, tasa-arvoisuutta ja ihmisyyttä, summaavat Kiba Lumberg ja raumalaislähtöinen Suvi Konttinen.

1 + 1 = vähintään 3

Lumberg ja Konttinen, kertovat, että hyvin erityyppisinä ja erilaisen taustan ja arvomaailman omaavina henkilöinä heitä yhdistävät kuitenkin samat päämäärät ja tavoitteet. Tärkein yhteinen ominaisuus on rohkeus; peloton suhtautuminen elämään ja taiteeseen. Yhdessä he provosoivat toisistaan esiin uudenlaisen taiteellisen tason.

Konttisen mukaan he inspiroituvat toinen toisistaan.

-Ryhmän toiminta ei totisesti jää tähän näyttelyyn. Pursuamme koko ajan uusia ideoita. Kohta tarvitsemme jo uusia jäseniä, jos aiomme ne kaikki toteuttaa. Suunnitelmissa on ainakin jo lastenkirja. Haaveilemme myös Suomea kiertävästä näyttelyautosta. Tässä ajatuksena on se, että näyttelypaikkana olisi Suomi. Kiertäisimme maata ja pysähtyisimme milloin minnekin ja tekisimme näyttelyn tai esityksen.

Debyytti Porissa

Taiteilijaryhmän ensimmäinen julkinen esiintyminen tapahtuu Porissa Galleria Angelossa. Esillä on mm. Konttisen Yhdysvalloissa maalaamia kodittomien tarinoita. Lumberg käsittelee teoksissaan mm. romanikulttuurin ihmisarvokäsitteitä.

Taiteilijat ovat tehneet myös toisistaan tuoreet teokset, joten kritiikiltä ja kannanotoilta eivät välty kollegat itsekään. Avajaisissa esitettävään performanssiin on tehnyt äänisuunnittelun Tuomas Laitinen. Performanssi käsittelee naisten esineellistämistä ja oikeuksia.

Taiteilijaryhmä esittää performanssin perjantaina 27.3. klo 19.30, jolloin sisäänpääsy on kaikille avoin. Tulikaste -ryhmän näyttely galleria Angelossa on esillä 19. huhtikuuta saakka.

2-vuotias Angelo pyrkii monipuolisuuteen

Galleristi Sirpa Koskisen mukaan Galleria Angelo tähtää näyttelypolitiikassaan monipuolisuuteen.

-Nyt rakenteilla oleva Tulikaste-ryhmän debyyttinäyttely tuo tarjontaamme sopivaa räväkkyyttä, ettemme jää junnaamaan paikoillemme.

Yksityinen Galleria Angelo täyttää ensi kuussa kaksi vuotta. Se on lajissaan ainoa Porissa.

Koskisen mukaan tilausta tämäntyyppiselle gallerialle on ilmeisesti ollut, sillä nyt galleriaan varataan näyttelyitä jo vuodelle 2010. Tulijoita on melkein enemmän kuin voidaan ottaa vastaan, sanoo Koskinen.

-Gallerian pitäminen on kuitenkin pitkäjänteistä työtä. Kahdenkaan vuoden päästä ei voi vielä olla varma, miten tässä käy. Viiden vuoden perspektiivillä voi sitten jo jotain päätellä.

Paljon puhuttu taantuma ei ainakaan vielä ole vaikuttanut Angelon myyntitahtiin. Toki vähän jännittyneinä odotamme, mitä tulee tapahtumaan, kertoo Koskinen.

Koskisen mukaan taidetta ostavat yleensä keski-ikäiset tai sitä vanhemmat vanhemmat ihmiset. He ovat myös Galleria Angelon vakiokävijöitä. Uudella Tulikaste -näyttelyllä toivottavasti saadaan liikkelle myös nuorempaa väkeä, toivoo Koskinen.

Lähteet: YLE Satakunta / Lore Korpelainen