Saariset hiihtivät SM-kultaa Kontiolahdella

Kolmipäiväiset SM-hiihdot ovat käynnistyneet aurinkoisissa merkeissä Kontiolahdella. Urheilijoita on mukana noin 500, mikä on suurin määrä maastohiihdon SM-kisoissa tällä vuosikymmenellä.

hiihto
Aino-Kaisa Saarinen ja Maija Saarinen
YLE / Ari Haimakainen

Maastohiihdon SM-kisat avattiin perjantaina naisten sprinttiviestillä. Kultaa voitti näytöstyyliin Joutsan Pommi, jossa viestiä veivät siskokset Maija Saarinen ja tuore maailmanmestari Aino-Kaisa Saarinen.

- Kontiolahden SM-kisat ovat mukava kauden päätös ja sosiaalinen tapahtuma. Täällä tapaa ihmisiä, joita ei ole vielä kauden aikana ehtinyt nähdä. Ja vielä osallistujaennätys, mikä on hienoa. Maastohiihto on nousussa, sanoo Saarinen.

Aino-Kaisa Saarisen lisäksi Kontiolahdella nähdään kaikki Liberecin MM-mitalistit, sairastunutta Virpi Kuitusta lukuunottamatta.

Kisaemäntä huolissaan hiihtäjistä

Hiihtäjiä kannustaa kisaemäntänä toimiva Marja-Liisa Kirvesniemi, joka iloitsee hiihdon ja erityisesti naishiihtäjien nykytasosta. Takavuosien hiihtokuningatar on samalla myös erittäin huolissaan hiihtäjistä. Julkisuus ja sponsorit tuovat urheilijoille paineita, joista hänen hiihtourallaan ei ollut juuri tietoakaan.

- Hoitotyössä kun olen, niin tuntuu tosi pahalta, kun tulee näitä sairastumisia nyt niin paljon. Välillä tuntuu, että urheilijoilta vaaditaan liikaa. Toivon, etteivät urheiljat olisi pelinappuloita. Urheilijalta vaaditaan aina täydellisyyttä, mutta eihän siihen meistä kukaan pysty, toteaa Kirvesniemi.

Yleisöryntäystä odotellaan

Lauantaina Kontiolahdella ovat vuorossa viestit ja sunnuntaina henkilökohtaiset matkat, joihin osallistuu peräti 320 hiihtäjää. Pohjois-Karjalasta kisoissa mukana on 44 hiihtäjää seitsemästä eri seurasta.

- Muuten kaikki kisatekijät ovat kohdillaan, mutta mittava yleisö puuttuu. Ensi vuonnakin Kontiolahdella järjestetään paljon tapahtumia, muun muassa ampumahiihdon maailmancup-kisa. Kunpa vain ihmiset kehtaisivat liikkua sohviltaan, toivoo kilpailun johtaja Asko Korhonen Kontiolahden Urheilijoista.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Riikka Heikkilä