Vanhusten lääkitys syyniin Forssassa

Forssan sairaalassa on aloittanut työnsä vanhuspsykiatriaan erikoistunut geropsykiatri, joka jo selvittää potilaiden lääkitystä.

Forssa
Pillereiden annostelua
YLE

Vanhusten päällekkäistä lääkitystä on ryhdytty poistamaan Forssassa.

Geropsykiatri Arto Elonen sanoo, että varsinkin vanhemmilla nykylääkäreillä on valitettavan vähän tietoa eri päällekkaisten lääkkeiden sivuvaikutuksista. Geropsykiatri Arto Elonen toteaa, että päällekkäisten lääkkeiden purkaminen onnistuu hyvin Forssan sairaalassa muun muassa siksi, että yksikkö on pieni.

- Ensin selvitetään tietenkin potilaan lääkitys. Täällä Forssan seudulla se etu, että käytössä on Effica-tietojärjestelmä, josta lääkäri näkee suoraan potilaalle määrätyn lääkityksen. Eri asia on tietenkin vielä se, mitä potilas siellä kotona suuhunsa laittaa. Voi olla, että hän syö muitakin lääkkeitä kuin hänelle määrättyjä, ja moni ainakin täällä Forssassa käyttää vielä päälle alkoholia. Tässä onkin sitten melkoinen soppa selvitettävänä.

Geropsykiatreja on Suomessa vain parisenkymmentä. Työtä pelkästään Forssan seudun terveydenhuollon kuntayhtymän potilaissa on valtavasti, sillä 75 prosenttia potilaista on iäkkäitä ihmisiä.

Lähteet: YLE Häme