1. yle.fi
  2. Uutiset

Porokisat kiinnostavat edelleen

Porokuninkuudesta kilpaillaan 57. kertaa Inarissa tänä viikonloppuna. Vuoden porokuninkuudesta kilpailee 24 eniten cup-pisteitä talven aikana porocupissa kerännyttä poroa.

Kotimaan uutiset

Kuninkuus ratkaistaan kilometrin ryhmäajon ja kahden kilometrin yksittäisajon yhteisajan perusteella. Lisäksi Inarin Porokuninkuuskisoissa järjestetään poroille kuuman sarjan, yleisen sarjan sekä sprinttisarjan kilpailu.

Miehet, naiset ja lapset kisaavat myös suopunginheiton paremmuudesta. Inariin odotetaan ennätysmäärää poroja eli noin 160 poroa. Inarin porokuninkuusajoissa on vuosittain käynyt keskimäärin noin 1500 katsojaa.

Paliskuntain kilpailuvaliokunnan puheenjohtajan Hannu Krupulan mukaan kilpaporojen ja yleisön määrät ovat kasvussa.

- Pohjois-Lapissa kiinnostus on ollut, jostain syystä heikompaa, mutta vastaavasti Keski- ja Etelä-Lapissa kiinnostus on lisääntynyt. Ei ainakaan kokonaismäärissä ole laskua ollut, vaan päinvastoin poromiesten ja porojen määrät ovat lisääntyneet.

Yleisömäärissä on puolestaan ollut kasvua, mutta Krupula näkee myös mahdollisuudet suurempiinkiin määriin.

- Mäntyvaara veti hyvin ja samoin Luosto ja Levi eli on viety kilpailut sinne missä ihmisiä on. Ja Kuusamossa oli myös aikaisempaa enemmän yleisöä, Krupula kertoo.

Krupulan mielestä yleisöä saataisin nyt paikalle lisää tiedottamalla.

- Lähinnä laskettelukeskuksiin pitäisi saada ihmisten tietoisuutta lisättyä, sillä niitä voisi saada ennemmänkin katsojia sinne.

Lähteet: YLE Lappi/ Raimo Torikka

Lue seuraavaksi