Koposen kevät 31.3

Oravien kiima kiihkeimmillään. Muuttolinturyntäys alkoi sunnuntaina.

linnut
Orava
Raine Martikainen / YLE

Viimeviikon yöpakkaset pysäyttivät hetkeksi kevään tulon, mutta viikonlopun sään lauhtuminen sai muuttolinnut liikkeelle, kuin napin painalluksesta, sanoo luontoharrastaja Urpo Koponen.

Lintuhavaintoja kuluneelta viikolta

- Eilen maanantaina näin komean valkopyrstöisen merikotkan. Merikotkien muutto on maalis-huhtikuussa komeimillaan. Samalla havaintokerralla näkyi myös töyhtöhyyppiä, mustavariksia ja pulmusia. Kotipihalta keittiön ikkunasta näkyi naapurin aidalla punarinta ja läheisessä kaislikossa punasirkku. Myös mustarastas on laulanut pihakuusessa viime viikosta lähtien, listaa Koponen

Linnut ovat pesimäpuuhissa

- Osa pöllöistä on ryhtynyt pesimään jo helmikuussa. Viirupöllöillä on ollut nyt maaliskuussa jo rengastusikäisiä poikasia ja se on poikkeuksellista. Normaalisti ollaan tässä tilanteessa pari kuukautta myöhemmin. Harakoilla ja variksilla on jo yllättävän valmiin näköisiä risupesiä puisto- ja kotipuissa. "Sisustus" vielä puuttuu, eli heinät ja pehmikkeet, mutta muuten on valmiin näköistä.

- Korppi hautoo jo muniaan ja pikkukäpylinnut ruokkivat poikasiaan kävyn siemenillä, kertoo havainnoistaan Urpo Koponen

Oravilla säpinää pihapiirissä

- Moni on varmaan huomannut oravien aktiivisen käytöksen viime aikoina. Oravilla on meneillään pesimiseen liittyvät säpinät ja ne jahtaavat toisiaan oksilla. Oravan poikaset syntyvät keskimäärin tuossa Äitienpäivän tienoilla.

- Tänä vuonna ei ole ollut hirveästi käpyjä ja orava on kävyistä täysin riippuvainen. Jos on paljon käpyjä, niin on paljon oravia, tikkoja ja käpylintuja. Etenkin käpytikat käyttävät paljon kuusensiemeniä.

Kasvimaailmassakin tapahtuu

- Lepän kukinta on alkamaisillaan tällä viikolla ja sen myötä myös allergisten siitepölyongelmat. Vesisade ja kohonnut lämpötila sulattaa lumia tehokkaasti.

Kuluva viikko tuo varmasti myös runsaan määrän muuttolintuja. Koponen ennustaa lauhan sään tuovan viikon sisällä noin 50 uutta muuttolintulajia.