Maailman asemenot pysyvät huipputasolla

Yhdysvallat on vähentänyt asemenojaan, mutta käyttää valtaosan kaikista aseisiin kuluvista rahoista.

Ulkomaat
Vesilätäköstä heijastuu kiinalaisia sotilaita paraativarustuksessa.
Kiina on nyt asemenoissa maailman toiseksi suurin, ja Kiinan kansanarmeija on pääluvultaan maailman suurin armeija.Diego Azubel / EPA

Maailmanlaajuinen taloustaantuma ei ole vähentänyt aseisiin käytettyä rahamäärää. Samaan aikaan, kun monet Euroopan maat supistavat asemenojaan, Kiina ja Venäjä varustautuvat voimakkaasti ja Yhdysvallat käyttää aseisiin edelleen eniten rahaa.

Tukholman rauhantutkimuslaitoksen Siprin katsaus kertoo, että valtiot käyttivät vuonna 2011 aseisiin yhteensä 1 738 miljardia dollaria. Summa on käytännössä sama kuin edellisenä vuonna.

Eri maiden suhtautuminen asevarusteluun on kuitenkin ilmeisesti muuttumassa.

Kaikista maista Yhdysvallat käyttää ylivoimaisesti eniten rahaa aseisiin, koko summasta yli 42 prosenttia. Yhdysvaltaina asemenot kuitenkin laskivat edellisvuodesta 1,2 prosenttia.

USA:n asemenot vähenivät ensi kertaa sitten vuoden 1998. Lasku johtui toisaalta Irakin sodan päättymisesta, toisaalta siitä, että maan johto kiisteli viime vuoden budjetista poikkeuksellisen kauan, jolloin asevoimille ei saatu määrärahoja normaalitahtiin. Sipri uskoo USA:n kuitenkin vähentävän asemenoja tulevaisuudessakin.

Euroopassa laskua, Venäjä ja Kiina varustavat

Euroopan maat ovat Siprin mukaan leikanneet asemenojaan selvästi. Tämä koskee varsinkin lainaongelmien kanssa painivia Kreikkaa, Espanjaa, Irlantia ja Italiaa, jotka käyttivät rahaa yli kymmenen prosenttia aiempaa vähemmän.

Suuret asemahdit Britannia, Ranska ja Saksa ovat vähentäneet asemenojaan varovaisemmin, muutamia prosentteja. Euroopassa asemenot ovat tulevaisuudessa nopeasti supistumassa, Sipri uskoo.

Venäjä ja Kiina ovat toisilla linjoilla, ne ovat nousseet asemenojensa määrässä Britannian ja Ranskan ohi.

Kiina on nyt asemenoissa maailman toiseksi suurin. Se käyttää tasaiseen tahtiin bruttokansantuotteestaan kaksi prosenttia aseisiin. Koska maan talous kasvaa nopeasti, kasvaa siis myös aseisiin käytetty rahamäärä.

Venäjän aseisiin käyttämä raha kasvoi edellisvuodesta 9,3 prosenttia. Maa haluaa uudenaikaistaa asevoimansa, sillä Neuvostoaikaiset aseet ja armeijan varusteet ovat vanhentuneet.

Muista maanosista Afrikan asemenot pysyivät tasaisina. Poikkeuksena oli Algeria, joka varustautui voimakkaasti uusilla tavanomaisilla aseilla estääkseen mahdollisen kansannousun.

Lähi-idässäkin asebudjetit kasvoivat, mutta Sipri sanoo lukujensa olevan tältä osin epävarmat.

Rauhantutkimuslaitos muistuttaa, että aseisiin vuosittain käytettävästä rahamäärästä riittäisi murto-osa, alle neljä prosenttia, jotta YK:n vuostuhattavoitteet saavutettaisiin, toisin sanoen äärimmäinen köyhyys ja nälänhädät voitaisiin poistaa maailmasta.

Lähteet: Yle Uutiset, Reuters, AP