1. yle.fi
  2. Uutiset

Persikkapuut kasvattavat suosiotaan Suomessa

Emeritusylipuutarhuri Arno Kasvi kehoittaa kokeilemaan rohkeasti uusia kasvilajikkeita. Erilaisten puutarhaohjelmien neuvoihin kannattaa kuitenkin suhtautua varauksella.

luonto
Mies ja nainen tutkivat persikkapuuta.
Yle / Johanna Kasvinen

Erikoisten hedelmäpuiden suosio on kasvussa. Varsinkin persikkapuista on saatu hyviä kokemuksia. Niitä myydäänkin puutarhaliikkeissä vuosittain useita kymmeniä.

Naantalissa asuva Hannele Aura sai persikkapuun yli viisi vuotta sitten äitienpäivälahjaksi. Persikkapuu viihtyy suojaisella seinustalla ja oksat notkuvat satoa elokuussa.

- En ensin uskonut, että siihen tulee hedelmää. Sitten kun näin pieniä raakileita, toivo heräsi ja sitten persikoita rupesi tulemaan, kertoo Hannele Aura.

Auran oman puun hoito on melko helppoa. Emeritusylipuutarhuri Arno Kasvi on antanut leikkausohjeita. Niitä Aura pyysi Yle Turun puutarhaohjelman välityksellä.

- Ainoa hankaluus oli se leikkuuhomma, mutta nyt tuli osviittaa. Nyt hoito on ilmeisesti vielä helpompaa, pohtii Hannele Aura.

Uudet lajikkeet ovat epävarma satsaus ja niiden kasvatus vaatii kokeilua.

Arno Kasvi

Eksoottiset lajit vaativat tarkkuutta

Emeritusprofessori Arno kasvi suhtautuu myönteisesti uusiin lajikkeisiin. Hän muistelee, että niitä on ollut puutarhoissa pitkään. Suosio on lisääntynyt viime vuosina. Tämä vahvistetaan myös turkulaisista puutarhaliikkeistä.

- Täytyy olla kiinnostus asiaan. On se sen verran epävarma satsaus. Täytyy tykätä tästä hommasta. Tämä menee pieneksi kokeiluksi puutarhassa, pohtii Kasvi.

Ongelmia saattavat tuottaa tuhohyönteiset ja oikea kastelu.

- Ne ottaa punkkeja hirveen herkästi. Kun ihmiset on kesällä purjehtimassa, mökeillään ja tulee ehkä kuiva aika, puu ei saa vettä. Silloin hedelmät kypsyvät liian aikaisin, jäävät pieniksi ja niistä tulee kitkeriä, varoittaa Kasvi.

Hän kehottaa kysymään neuvoa alan liikkeistä ja valitsemaan sellaisia puita, joista on tullut eniten hyvää palautetta. Isohedelmäisten päärynöiden tai aprikoosien kasvattaminen vaatii kasvihuoneolosuhteet.

Puutarhaohjelmiin ei aina voi luottaa

Erilaisia puutarhaohjelmia on eri kanavilla todella paljon. Itsekin pitkän uran erilaisten ohjelmien parissa tehnyt Arno Kasvi kehottaa suhtautumaan varauksellisesti neuvoihin.

- Valitettavasti nämä ohjelmat, jotka tulevat Euroopasta ja jopa Tanskasta, eivät sovi oikein meidän olosuhteisiin. Meillä on erilainen päivän pituus, valtavan pitkä yötön yö kesällä. Aurinko saattaa tehdä päivät todella kuumiksi. Puut menevät sekaisin. Vain Suomessa saadaan sellaisia kokemuksia, joita tarvitaan leikkauksessa, lajikevalinnassa ja istutuspaikan valinnassa, arvioi Kasvi.

Hannele Auran puutarhassa on toinenkin eksoottinen kasvi - viiniköynnös. Se tuotti viime syksynä 10 litraa rypäleitä. Aura suosittelee eksoottisia kasveja muillekin.

- Minun mielestäni niitä kannattaa kokeilla. Jos se menehtyy, sille ei sitten voi mitään. Kyllä ainakin haluan kokeilla vielä jotain uutta.

Lue seuraavaksi