Museovirasto tyrmää Merikorttelin pyramidin

Museoviraston mukaan Helsingin Telakkaranta ja Merikortteli ovat arvokkaita rakennettuja ympäristöjä, joiden uudisrakentaminen pitää sopeuttaa huolellisesti vanhaan miljööseen. Korkea pyramidi turmelisi viraston mukaan sekä maiseman että Merikorttelin olemuksen.

merikartat
Merikortteli

Museovirasto antoi lausuntonsa Punavuoriseuran tekemistä suojeluesityksistä. Seuraa on huolestuttanut erityisesti omaleimaisen ympäristön vaarantuminen sekä Merikortteliin suunniteltu pyramidimainen, Cloud Cityksi kutsuttu rakennus.

Museovirasto pitää hyvänä kehityksenä sitä, että Helsingin vanhat teollisuusympäristöt saadaan mielekkääseen käyttöön ja osaksi elävää kaupunkikulttuuria. Alueiden kehittämisessä pitää kuitenkin huolehtia siitä, että uudet rakennukset sopivat kaupunkikuvaan ja ympäröivän kantakaupungin mittakaavaan.

Museovirasto toteaa myös, että Merikorttelin sisäpihalle suunniteltu uudisrakennus turmelisi entisen Kaapelitalon olemuksen. Sisäpihan täyttäminen rakennusmassalla heikentäisi myös kadunvarsirakennuksen sisätilojen arvoa ja käytettävyyttä.

Poikkeavan korkea rakentaminen ei Museoviraston mukaan sovellu kantakaupungin vakiintuneeseen maisemaan.

Punavuorelaiset ovat keränneet Cloud Citya vastustavaan adressiin yli tuhat nimeä. Heidän mielestään rakennus muun muassa sotii korttelin saamaa suojelupäätöstä vastaan, rikkoo historiallisesti arvokkaiden rakennusten profiilin ja pimentää Telakkapuiston.