Kynttilämeri on sanaton osanotto

Kynttilä- ja kukkameret yleistyivät Suomessa prinsessa Dianan kuoleman jälkeen. Poliisipastorin mukaan rituaali on hieno ja arvokas. Varsinaisia muistomerkkejä ei Suomessa saa laittaa teiden varsille.

kynttilät
Kynttilämeri palaneen talon edessä.
Yle

Onnettomuuspaikoille tuoduilla kynttilöillä ja kukkasilla halutaan muistaa uhrien läheisiä. Poliisipastori Carita Pohjolan-Pirhosen mukaan tapa on yleistynyt Suomessa prinsessa Dianan kuoleman jälkeen. Poliisipastorin mielestä kyse on tärkeästä rituaalista, kun sanoja ei enää ole.

Esimerkiksi liikenneonnettomuuksien uhreja muistetaan usein onnettomuuspaikalla kynttilöin ja kukkasin. Suomessakin tapa on yleistynyt. Poliisipastori Carita Pohjolan-Pirhonen Helsingin poliisista arvelee, että tavan leviäminen liittyy prinsessa Dianan kuolemaan.

- Mediassa näytettiin kynttilä- ja kukkameriä. Uskon, että silloin suomalaiset oivalsivat, että näinkin voi toimia.

Onnettomuuspaikoille tuodaan etenkin kynttilöitä.

- Meillä Suomessa olosuhteet ovat sellaiset, että kynttilä tulo ehkä parhaiten lämpöä ja valoa. Kukat paleltuvat usein.

Muistomerkkejä ei saa laittaa

Keski-Euroopassa teiden varsilla näkyy myös muistomerkkejä.

Moni suree samalla omia surujaan

Carita Pohjolan-Pirhonen

- Suomessa ei periaatteessa edes saa laittaa tällaisia muistomerkkejä. Yleisten teiden varsien varsilla olleet muistomerkit on poistettu. Meillä suhtaudutaan eri tavalla vainajaan ja kuolinpaikkaan.

Rituaalia tarvitaan

Pohjolan-Pirhosen mukaan kynttilöillä, kukkasilla ja suruviesteillä halutaan osoittaa osanotto läheisille. Se on myös konkreettinen rituaali.

- Rituaaleja tarvitaan, kun ei ole enää sanoja. Tämä on arvokas ja hyvä tapa toimia. Moni varmasti suree myös omia suruja muiden surujen kautta.

Poliisi ei suhtaudu kielteisesti kukkien ja kynttilöiden tuomiseen onnettomuuspaikoille, mutta joskus niistä voi olla liikenteelle haittaa.

- Silloin muistopaikka siirretään turvallisempaan paikkaan.