Syyriassa suomalainen ei ajele sinibaretti päässä

Everstiluutnantti Erkki Pekonen kuuluu Syyriaan saapuneeseen viiden upseerin ryhmään, jonka YK:n rauhanturvaosasto lähetti etujoukkona paikalle.

kansannousut
Neljä UNTSO:n sotilastarkkailijaa Etelä-Libanonissa.
UNTSO:n sotilastarkkailijoija Etelä-Libanonissa maaliskuussa 2012.Rauli Virtanen

- Emme ajele täällä sininen huopahattu päässä vapaasti ympäriinsä, vaan olemme hyvin hallitusti ottamassa ensi askeleita oman turvallisuutemme takaamiseksi, everstiluutnatti Erkki Pekonen kertoi tänään puhelimitse Syyrian pääkaupungista Damaskoksesta Yle Uutisille.

Pekonen kuuluu Syyriaan saapuneeseen viiden upseerin ryhmään, jonka YK:n rauhanturvaosasto lähetti etujoukkona paikalle.

- Meidän tehtävänä on nyt valmistella 30 hengen saapumista tänne ja meillä oli eilen ensimmäinen neuvottelu Syyrian puolustusministeriön kanssa, Pekonen kertoo. Ryhmää johtaa marokkolainen kenraali Ahmed Himmiche.

- Yritämme sopia siitä, mitä mahdollisuuksia meillä on täällä liikkua ja toteuttaa tätä meidän tehtäväämme. Olemme jättäneet heille tarjouksen siitä, mitä me haluamme nähdä, ja saamme toivottavasti tämän päivän aikana vastauksen siihen, miten he kykenevät takaamaan turvallisuutemme.

UNTSO:n suomalainen komentaja, kenraalimajuri Juha Kilpiä on jo irrottanut tehtävistään Syyriaan lähtevän ensimmäisen aallon, johon kuuluu kaksi norjalaista, kaksi sveitsiläistä ja yksi venäläinen tulitaukotarkkailija.

- Heidät ryhmitetään tähän meidän organisaatioon heti kun he pääsevät tänne Syyrian puolelle. Sitä mukaa me sitten arvioimme uudelleen meidän toimintakykymme, ja sen kehittyneen toimintakyvyn myötä me määritämme uudet tehtävät itsellemme, Pekonen toteaa.

Yksi matkalaukku ja aseena oma muistiovihko

UNTSO:sta erillinen Syyrian operaatio pitää tukikohtanaan UNDOF-joukkojen Damaskoksen toimipistettä.

- Olemme maanantaina verkostoituneet täällä olevien YK:n yksiköiden kanssa, kertoneet, mitä olemme täällä tekemässä ja käyneet neuvotteluja niistä materiaalitarpeista, mitä meillä on. Mehän tulimme tänne yhdellä matkalaukulla ja aseena oma muistiovihko, eli ihan yksinkertaisista asoista lähtien täytyy organisoitua ja saada toimintaedellytykset kuntoon, Pekonen nauraa.

- Tämä on todella alkutekijöissä, mutta kuitenkin sillä tavalla kunnossa, että voidaan ymmärtää, että noudatetaan Annanin suunnitelman henkeä ja niitä kohtia mitä tässä on sovittu. Siitä sitten lähdetään katsomaan miten ne ovat toteutuneet

Pekonen, joka on Syyriassa YK:n eikä Suomen edustajana, ei vielä osaa sanoa suomalaisten tulitaukotarkkailijoiden osallistumisesta operaatioon. YK:n turvallisuusneuvoston on odotettu antavan valtuudet ainakin 250 tulitaukotarkkailijan lähettämiseen.

UNTSO:lla on alueella 13 suomalaista tarkkailijaa, joista jotkut saattavat haluta mukaan jos pyydetään. Suomessa taas olisi valmiutta lähettää matkaan se kymmenen hengen sotilastarkkailijaryhmä, jota on kaavailtu lähetettäväksi Sudaniin.

Syyrian tulitauko on kuitenkin hauras ja mm. Arabiliiton tarkkailijat joutuivat aikaisemmin poistumaan maasta turhautuneita Syyrian hallituksen jatkaessa kansalaistensa murhaamista ja vaikeuttaessa tarkkailijoiden toimia.

Lähteet: Yle Uutiset / Rauli Virtanen