Lampaanmaitojuustoa valmistetaan testimielessä

Lampaanmaitojuuston tekemistä on kokeiltu Laitilassa. Koe-erä on ollut sen verran onnistunut, että kaupallista tuotantoa käynnistetään ensi syksyksi.

Kuva: Yle / Lassi Lähteenmäki

Suomalaisen alkuperäisrotuisen lampaan käyttö monipuolistuu. Ahvenanmaalaisen lampaan maidosta aletaan tehdä Laitilassa juustoa. Suomessa on vain muutamia juustoloita, joissa juustoa tehdään lampaan maidosta.

Alkuperäisrotuisen suomalaislampaan maito ei ole tiettävästi aiemmin päätynyt juustomarkkinoille. Suomalaisesta lampaasta tulee vähän maitoa, mutta se on sitäkin vahvempaa. Laitilassa on valmistunut koe-erä lampaanmaitojuustoa ja nyt tuotantoa kokeillaan kaupallisessa mielessä.

Idea lampaanmaitojuustosta syntyi, kun Saloniemen juustotilan emäntä Riitta Saloniemi löysi sopivan lampurin. Maitoa tulee suomalaisrodusta niukasti, mutta tavara on tuhtia.

- Olen nyt koeluontoisesti käsitellyt maitoa. Maito juoksettuu todella hyvin ja massa on todella jäykkää. Eli kuiva-aineprosentti on puolet suurempi kuin lehmässä tai kutussa, Saloniemi kertoo.

Lampaanmaitojuusto on maultaan täyteläinen

Maito uuteen juustoon lypsetään Rymättylässä. Katja Sikka kasvattaa alkuperäistä ahvenanmaanlammasta. Rodussa on jo luontaisesti paljon sisäistä vaihtelua, joka nähtiin myös koelypsyssä. Maailmalla pitkälle jalostetut lampaat tuottavat paljon maitoa, mutta alkuperäisrotu on toista maata.

- Viime kesänä lypsettiin muutamia lampaita ja ne lypsi muutamasta desistä sinne litraan saakka. Tämä on vähän tällaista pioneerityötä, että ensi kesänä nähdään mikä haitari maidontuotannossa tulee olemaan. Rotu on alkuperäisrotu eli jalostamaton rotu ja sellaisena se saakin pysyä, Sikka toteaa.

Tulossa on vahvanmakuinen juusto.

Katja Sikka

Alkavan juustomaidon tuotantoon valjastetaan kymmeniä uuhia. Lypsy alkaa kesällä.

- Kesäaika on lampaiden laidunkausi. Kesä ja apilanurmi on muutenkin paras kausi, se lypsättää lampaita hyvin, Sikka sanoo.

Lypsykausi jatkuu syksyyn asti. Ylimääräinen työ ei lampuria huoleta.

- Lypsyssä eläimiä käsitellään yksilöllisemmin ja tässä saa henkilökohtaisemman kontaktin lampaaseen. Se tuntuu hyvälle.

Jos suunnitelma etenee toivotulla tavalla juuston ystävät pääsevät uuden tuotteen makuun syksyllä.

- Koe-eriä kun olemme maistaneet, niin tulossa on maukas, täyteläinen hyvässä mielessä vahvanmakuinen juusto, Sikka makustelee.