1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

"Korvasieni tuo hyvinvointia"

Tuoreesta korvasienestä putsataan hiekat pois, huuhdotaan ja keitetään väljässä vedessä kaksi kertaa viisi minuuttia.

Luonto
Korvasieni
Ari Kirjalainen

Korvasienellä on paitsi taloudellinen myös imagollinen ja hyvinvointia lisäävä vaikutus, Lapin Marttojen keruutuoteneuvoja Maija Pyhäjärvi sanoo. Sanomalehti Kaleva kertoi maanantaina, että pohjoismainen sienityöryhmä haluaisi korvasienelle kauppakiellon. Suomessa korvasienen käytöllä on pitkät perinteet.

Korvasientä ei ole merkitty kauppasieneksi muissa pohjoismaissa ja nyt linjaa halutaan yhtenäistää poistamalla korvasieni myös Suomen kauppasieniluettelosta. Suurin osa korvasienikaupasta tehdään Pohjois- ja Itä-Suomessa. Poimijat ovat kieltosuunnitelmista ihmeissään.

- Meillähän on joinakin vuosina hirveän paljon korvasieniä ja ihmiset vievät sitä joko tuoreena tai käsiteltynä ostajille. Korvasienellä on taloudellista merkitystä, Lapin marttojen keruutuoteneuvoja Maija Pyhäjärvi toteaa.

Martoissa nähdään, että korvasienellä on Suomessa imagollistakin merkitystä.

- Ravintolaan mennään syömään korvasienikeittoa, korvasientä ja siikaa tai lohta tai poron kanssa tarjoiltua korvasientä.

Ravintolaan mennään syömään korvasienikeittoa, korvasientä ja siikaa tai lohta tai poron kanssa tarjoiltua korvasientä.

Maija Pyhäjärvi

Innokas sienestäjä Maija Pyhäjärvi uskoo korvasienen tuottavan myös hyvinvointia ja elämyksiä.

- On mahdotonta syödä korvasientä itse suuria määriä ja jos myyntiin tarkoitetun sienen poiminta loppuu, niin keväästä jää yksi elementti pois. Korvasienen takia mennään keväällä metsään. Heräävä luonto ja vieläpä ilman itikoita, siinä on voimaa. Sillä on suuri merkitys ihmisen hyvinvoinnille.

Valmista huolella ja nauti

Korvasieni on siitä kiitollinen, että se on helppo tunnistaa. Korvasienen käsittelyohjeet ovat täsmälliset.

- Tuoreesta korvasienestä putsataan hiekat pois, huuhdotaan ja keitetään väljässä vedessä kaksi kertaa viisi minuuttia. Keittämisten välillä ja jälkeen sienet huuhdotaan väljässä seisovassa ja kylmässä vedessä. Määräysten mukaan myös kuivatut korvasienet keitetään kuten tuoreet sienet, Maija Pyhäjärvi luettelee.

Korvasientä valmistaessa täytyy olla huolellinen myös tuuletuksen suhteen.

- Korvasienessä on haihtuvaa solumyrkkyä gyromitriiniä. Kun sientä keitetään, on oltava hyvä tuuletus. Ikkunat auki ja jos mahdollista ovet selälleen tai sitten käsitellään sieni ulkona. Samoin korvasientä kuivatessa pitää olla erittäin hyvä tuuletus. Lisäksi, jos autossa kuljetetaan paljon korvasieniä, ikkunat tulee pitää auki. Samoin esimerkiksi torilla korvasientä myytäessä, täytyy olla kaikkien näkyvillä tieto, että korvasientä ei saa syödä käsittelemättömänä.

Maija Pyhäjärvi tuntee vain yhden tapauksen, jossa korvasieni aiheutti oireita. Se tapahtui 70 vuotta sitten, kun Pyhäjärven isoisä sairastui syötyään väärin valmistettua korvasientä.

- Se aiheuttaa ihmiselle oikein kunnon ripulin ja oksentelua. Lisäksi, jos sientä syö todella paljon, voi elimistöön kertyä myrkkyä.

Kaikkea korvasienen myrkkyä ei saada huolellisella käsittelylläkään kokonaan pois. Vähäinen määrä ei kuitenkaan ole ihmiselle vaaraksi.

Kauppa- ja syöntisienet erikseen

Suomessa on 23 kauppasientä eli sientä, joita saa myydä kaupoissa ja tarjota ravintoloissa. Sen lisäksi löytyy paljon niin sanottuja syöntisieniä, joista monet ovat tunnettujen kauppasienten näköissieniä ja täysin syömäkelpoisia. Martta Maija Pyhäjärvi uskookin, että käsitteistö on mennyt monella suomalaisella sekaisin.

- Jostakin ihmisille on jäänyt mieleen, että vain kauppasieniluettelosta löytyviä sieniä voi syödä. Evira on luetellut kaupattavaksi sopivat sienet, mutta muitakin sieniä saa syödä. Esimerkiksi kangaspalsamirousku on kangasrouskun näköissieni ja ihan yhtä käyttökelpoinen. Samoin nummitatti on kangastatin näköissieni.

Korvasienen osalta Suomessa aiotaan pitää kauppaoikeuksista kiinni.

- Kun sinne sienimetsään kuitenkin mennään keväällä ja joinakin vuosina korvasientä tulee todella paljon, niin hyvähän se olisi saada johonkin myyntiin ja käyttöön. Terve järki voittakoon tämän pösilön suunnitelman, martta Maija Pyhäjärvi lataa.

Lähteet: Yle Lappi