Egyptiläiset juhlivat muumiokalan voimin

Yksi Egyptin vanhimmista ruokaperinteistä on uhattuna tiukentuneiden elintarvikkeiden hygieniavaatimusten takia.

Ulkomaat
Hagg Abdou ja Madame Nadia pöydän ääressä, jossa on muumiokalaa paperin päällä.
Kairolainen kalakauppias Hagg Abdou (vas.) ja Madame Nadia nauravat väitteille fesiikhin vaarallisuudesta.Aleksi Kalliomäki

Egyptissä on juhlittu yhtä vuoden suurimmista juhlista, Sham el-Nessimiä. Sitä vietetään kevään alkamisen merkiksi. Kuten suomalaiset juhannuksena, egyptiläiset hakeutuvat Sham el-Nessiminä vesien äärelle, eikä juhlasta päästä ilman kuolemaa. Kuolemiin ei Egyptissä ole syynä hukkuminen, vaan juhlaruoka, säilötty kala eli fesiikh.

- Fesiikh on kuin muumioitu kala, sanoo Kairon kuuluisinta fesiikhiä myyvää kalakauppaa neljännessä sukupolvessa pitävä Hagg Abdou.

Abdoun mukaan särjenomainen kala kuivataan auringossa, sen jälkeen se mädätetään ja annetaan käydä suurissa paljuissa 40 päivää ennen suolausta ja vakuumiin pakkausta. Haju on huumaava.

Terveysviranomaisten mukaan ruokamyrkytyksen, botulismin, vaara on säilöntäprosessin takia suuri. Viime vuonna fesiikhin vuoksi kuoli 12 ihmistä.

Poikani eivät halua jatkaa bisnestä. Minun mukanani kuolee 150 vuotta perinnettä.

Hagg Abdou

Myös tänä vuonna egyptiläisiä on kehotettu juhlistamaan Sham el-Nessimiä esimerkiksi savustetulla sardiinilla. Mutta kehotus on mennyt kuin kuuroille korville.

- Myin varastoni tyhjäksi ensimmäisenä päivänä, sanoo Abdou.

Hänen mukaansa viranomaisten varoitukset eivät saa loppumaan tapaa, jonka kerrotaan syntyneen jo faaraoiden aikoina.

Yli 50 vuotta fesiikhiä ongelmitta syönyt Abdou sanoo viranomaisten tuhoavan maan vanhimman ruokaperinteen. Abdoun liikkeen kaltaiset pienyritykset eivät saa valmistaa fesiikhiä eivätkä muita kalasäilykkeitä enää itse hygieniasyistä.

Etenkin kaupungeissa kieltoa perustellaan juhlaruuan kuvottavan voimakkaalla hajulla.

- Perinteestä on mennyt sielu. Poikani eivät halua jatkaa bisnestä. Minun mukanani kuolee 150 vuotta perinnettä, sanoo Abdou.

Sham el-Nessimiä vietettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa islamistien otettua vallan Egyptissä. Kairon kahviloissa, päivän lehdissä ja islamistien nettisivuilla on vatvottu puolesta ja vastaan, pitäisikö 4 500 vuotta vanha, kaikki uskontokunnat yhdistävä kansallinen vapaapäivä poistaa kalenterista epäislamilaisena.

Lähteet: Yle Uutiset / Aleksi Kalliomäki, Kairo