1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Niinistön valokuva kummastuttaa ammattilaisia

Tasavallan presidentin virallista valokuvaa on arvosteltu valokuvausblogeissa muun muassa puutteellisesta valaistuksesta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Kuva: Tasavallan presidentin kanslia.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön tuore virallinen valokuva on herättänyt keskustelua ammattikuvaajien parissa. Kuvan on ottanut Pasi Heiskanen, joka on kokoomuksen verkkoviestinnän suunnittelija.

Tutkija ja kuvajournalisti Hanna Weselius kuvaa Niinistön muotokuvan herättämää keskustelua blogissaan.

Kuvaa kritisoidaan etenkin siitä, että sitä ei ole valaistu kunnolla ja siihen on lisätty valoelementtejä Photoshop-kuvankäsittelyohjelmalla. Kuva herättää Weseliuksen blogin mukaan ammattilaisissa "virheen korjaamisen halua."

"Ei kuulu presidenttimuotokuvan kaanoniin"

Lisäksi valokuva-alan ammattilaiset ihmettelevät, että tilanteessa ei todennäköisesti ole käytetty ammattivalokuvaajaa.

- Niinistön uusi valokuva ei helposti tai ainakaan vielä kuulu presidenttimuotokuvan kulttuuriseen kaanoniin sikäli, ettei se ole ammattimaisesti tehty, blogissa kirjoitetaan.

Sinänsä kuva on minusta mukiinmenevä, ainakin jos sitä vertaa Paavon ja Vuokon mukikuvaan.

Timo Suvanto

"Kaikkia kuvia käsitellään"

Yle Uutiset tavoitti presidentinkanslian verkkotiedottajan Matti Porren, joka ei pystynyt sanomaan, miksi kuvaajaksi valittiin juuri Heiskanen.

- Heiskanen on tosin ottanut presidenttiparista kuvia aiemminkin, Porre toteaa.

Lisäksi Heiskasella on Porren mukaan toiminimi. Photoshoppaamisessa eli kuvan digitaalisessa käsittelyssä ei ole Porren mukaan sinänsä mitään ihmeellistä.

- Kaikkia kuvia, jotka julkaistaan, käsitellään jollakin tavoin ja valaistuseroja säädellään. Mielestäni kuva on onnistunut.

Väyrynen vs. Niinistö

Valokuvaaja Timo Suvannon blogista taas löytyy seuraavaa kritiikkiä.

- Sinänsä kuva on minusta mukiinmenevä, ainakin jos sitä vertaa Paavon ja Vuokon mukikuvaan. Vähän olisi voinut käyttää korkovaloakin irrottamaan tummaa tukkaa tummasta taustasta. Nyt tukka ja tausta menevät helposti painetussa kuvassa tukkoon, ei ole ns. irrotusta. Etupuolella valoja on sitten ollut enemmänkin.