1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Pörssiklubi ei vieläkään huoli naisia jäseniksi

Satavuotias Helsingin Pörssiklubi on tuplannut jäsenmääränsä kymmenessä vuodessa. Naisten hyväksymisestä jäseniksi syntyy keskustelua aika ajoin.

talous

Äskettäin 100 vuotta täyttänyt Helsingin Pörssiklubi elää uutta kukoistustaan. Helsingin keskustassa, Pörssitalossa majaansa pitävän klubin jäsenmäärä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa ja verkostoon halukkaita olisi jatkuvasti enemmän kuin mukaan mahtuu. Jäseniä on nyt runsaat 1 500.

Jäsenyyttä voivat kerran vuodessa hakea taustaltaan nuhteettomat talouselämässä mukana olevat suomalaiset miehet, joilla on klubissa vähintään kaksi suosittelijaa.

- Jäsenen täytyy olla mielenkiintoinen ihminen, joka oletettavasti myös käyttää klubin palveluja. Ihminen, josta tavalla tai toisella me ja kanssaveljet voivat hyötyä, kertoo Pörssiklubia johtava Michael Nyman.

Pörssiklubi on Nymanin mukaan jäsenilleen erinomainen paikka verkostoitua muiden liike-elämän edustajien kanssa.

- Täällä tehdään bisnestä, täällä tavataan tuttavia ja täällä luodaan kontakteja.

Kysymykseen, joko aika nyt 2010-luvulla olisi kypsä myös naisten jäsenyydelle, Nyman muotoilee vastauksensa näin:

- Naiset eivät toistaiseksi ole olleet jäseninä, mutta naisia on käynyt täällä vieraana ihan alusta saakka. Ja näin klubijohtajana pitää todeta, että on erittäin mukavaa kun jokunen nainen aina tulee tänne klubille vieraaksi, niin minullakin on jotain silmäniloa.

Nuoret miehet vastustavat eniten naisjäseniä

Pörssiklubin hallituksesta kerrotaan, että naisten jäsenyys nousee aika ajoin keskusteluun hallituksen kokouksissa. Naisten jäsenyys edellyttäisi klubin sääntöjen muutosta, mikä taas on mahdollista vain, jos enemmistö herrakerhon jäsenistä kannattaa muutosta.

Näin ei toistaiseksi ole ollut, kertoo hallituksen varapuheenjohtaja Eero Heliövaara.

- Aina määrä välein tätä asiaa tiedustellaan jäsenkyselyllä ja tähän on päädytty. Totta kai on mahdollista, että syntyy uusia erilaisia ratkaisuja.

Heliövaara muistuttaa, että klubilla on jo löysennetty "naisajattelua" siten, että naiset pystyvät osallistumaan lounaille klubin jäsenen seurassa.

Pörssiklubin jäsenten keski-ikä on tällä hetkellä 50 vuotta. Jäsenten ikähaitari on laaja, nuorin jäsen on klubijohtajan mukaan 22- ja vanhin 94- vuotias.

Ehkä hieman yllättävää, mutta juuri veljeskunnan nuoremmat jäsenet vastustavat Nymanin mukaan naisten mukaan ottamista eniten.

- Jäsentutkimusten mukaan vanhempien herrojen mielestä naisten mukaantulo voisi olla ihan mukavaa, mutta nuorten mielestä on tärkeää, että tämä on herrainklubi.

Nyman arvioi, että nuoremmat jäsenet ehkä kokevat, että parhaiten he voivat olla omana itsenään, kun saavat keskustella herraseurassa, "eikä tarvitse miettiä jokaista solmion asentoa".

"Ei tarvetta naisten pörssiklubille"

Pörssiklubilla on hulppeat tilat pörssitalossa Helsingin Fabianinkadulla. Osan tiloista klubi omistaa itse, osan se vuokraa samassa rakennuksessa vaikuttavalta Suomen Pörssisäätiöltä.

Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri ei luonnollisesti sukupuolensa takia pääse klubille kuin vieraaksi. Lounasmeri ei kuitenkaan asiaa harmittele, eikä näe tarpeellisena, että naisille perustettaisiin pörssisäätiön tiloihin oma pörssiklubi. Hän uskoo naisten kyllä löytävän tarvittaessa omat verkostonsa.

- Esimerkiksi itse kuulun Helsingin Rotareihin, missä yhteisiä intressejä jakavat ihmiset kokoontuvat ja keskustelevat liike-elämän asioista

Lue seuraavaksi