1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. kulttuuri

Poromies on Lapin cowboy

Ensi vuonna ensi-iltansa saava dokumenttielokuva Aatsinki - The Story of Arctic Cowboys kertoo porosta ja sallalaisista poromiehistä.

Kuva: Arcticcowboys.com

Elokuvan ohjaaja ja kuvaaja Jessica Oreck on sanonut, että poromiehet ovat sitä, mitä John Wayne olisi halunnut olla. Oreck on Amerikan Suomen suurlähettilään tytär, joka kiinnostui poroista jo ennen kuin vanhemmat tulivat Suomeen.

- Jessica on etnobiologi ja ammattikuvaaja. Hän luki aikoinaan kirjallisuutta poroista ja totesi, että tässäpä on hieno eläin, johon hän haluaa tutustua enemmän, Aatsinki-elokuvan tuottaja Jari Etelälahti kertoo.

Oreck löysi sallalaiset poromiehet elokuvansa päätähdiksi Etelälahden kautta. Tuottaja tutustui pääosassa nähtäviin poromiehiin jo kymmenisen vuotta sitten ruokabisneksen kautta.

Aatsingin pojat ja muut poromiehet ovat sitä, mitä John Wayne olisi halunnut olla.

Jessica Oreck

- Olen Helsingistä, mutta kävin kymmenisen vuotta sitten ensimmäisen kerran Sallassa tutustumassa poroelinkeinoon. Kuten tiedetään, ei sitä ihan hetkessä tutustuta ihmisiin, varsinkaan poromiehiin. Ilman näitä Sallassa viettämiäni aikoja Jessicalla tuskin olisi ollut mahdollisuutta kuvata elokuvaa siellä päin, Etelälahti pohtii.

Elokuvaa kuvattiin puolitoista vuotta Lapissa. Tällä hetkellä elokuva on leikkausvaiheessa ja ensi-iltaa suunnitellaan ensi vuodelle. Parhaillaan käydään neuvotteluja Ylen kanssa ja Yhdysvalloissa elokuvalle on jo saatu hyviä jakelukanavia muun muassa festivaaleilta.

- Jessica on sanonut, että Aatsingin pojat ja muut poromiehet ovat sitä, mitä John Wayne olisi halunnut olla. Miehiä, joilla on 1800-luvun vaistot, tuntevat metsän ja luonnon, mutta käyttävät kuitenkin sujuvasti nykytekniikkaa.