Hirvisaari erotettiin eduskuntaryhmästä

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä päätti James Hirvisaaren erottamisesta yksimielisesti tänään tiistaina.

politiikka
James Hirvisaari.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on erottanut kansanedustaja James Hirvisaaren ryhmästään määräaikaisesti. Hirvisaari erotettiin yksimielisellä päätöksellä syyskuun puoliväliin asti. Syyksi ilmoitettiin luottamuspula.

Hirvisaari erotettiin 15.9. asti. Perussuomalaiset ajautuivat eilen ilmiriitaan Hirvisaaren avustajan asemasta. Hirvisaari kertoo hyväksyvänsä avustajansa kirjoitukset, sillä kyseessä oli satiirinen kirjoitus.

Erottamisen syynä on luottamuspula. Hirvisaari kertoo ottavansa asiassa täyden vastuun, mutta ei halua erottaa Erosta.

- Puolueen yhtenäisyys on nyt tärkeintä ja että tästä selvitään mahdollisimman vähillä vaurioilla. Tämä oli vaikeassa tilanteessa kaikkein paras ratkaisu, Hirvisaari sanoo.

Hirvisaari puolustaa avustajansa kirjoitusta ja syyttää Turun Sanomia siitä, että se piti Erosen kirjoitusta totisena. Hirvisaaren mukaan kirjoituksessa hihamerkkejä ei oikeasti esitetty käyttöön otettavaksi ulkomaalaisille.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän enemmistö suositti viime viikon torstaina Hirvisaaren avustajan Helena Erosen työsuhteen päättämistä. Kansanedustaja Hirvisaari ei kuitenkaan katsonut voivansa noudattaa eduskuntaryhmän toivetta.

Soini: Eduskuntaryhmä ei ole työsuhteen osapuoli

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanoo, että eduskuntaryhmä ei voi erottaa Hirvisaaren avustajaa, koska se ei ole työsuhteen osapuoli.

- Me ei erotella eduskuntaryhmässä kenenkään avustajia. Avustaja on suhteessa edustajaan ja eduskunta on sopijaosapuoli myöskin. Eduskuntaryhmällä ei ole mitään juridista oikeutta puuttua kenenkään työsopimuksiin, sanoo Soini.

Perussuomalaisten kiistely Hirvisaaren avustajasta on nähty merkkinä hajaannuksesta eduskuntaryhmässä. Soinin mukaan yksimielinen päätös Hirvisaaren määräaikaisesta erottamisesta eduskuntaryhmästä osoittaa, että ryhmän tila on hyvä.

Jupakan taustalla on Helena Erosen blogikirjoitus, jossa tämä satiirista tyylilajia tavoitellen esitti, että hihamerkit auttaisivat poliisia tunnistamaan ulkomaalaiset.

Hirvisaari haluaa edelleen jatkaa perussuomalaisten kansanedustajana syyskuussa.