Kukat napataan mukaan ruokaostoksilla

Marketit myyvät yhä isomman osan kukista. Vielä 10 vuotta sitten päivittäistavarakaupat möivät kolmanneksen kukista, nyt jo yli puolet. Kukkakauppiaat toivovat erottuvansa ammattitaidon avulla.

Kotimaa
Kukkakauppias sitomassa tulppaanikimppua.
Helsinkiläisen Runebergin kukan floristi Riikka Ahlfors sitomassa tulppaanikimppua.Yle

Kauppapuutarhaliiton mukaan marketit myyvät kukista jo hieman yli puolet. Neljänneksen myyvät kukkakauppiaat ja toinen neljännes ostetaan puutarhoilta suoraan. Pelkästään negatiivinen asia kilpailu ei ole, sillä markettimyynti on lisännyt kukkien käyttöä.

- Ihmiset ostavat herkemmin kukkia. Niitä ostetaan, kun niitä on ulottuvilla, että ilman muuta se on positiivinen piirre, Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen toteaa.

- Me olemme tehneet sen kukkien ostamisen asiakkaille helpoksi, että se on arkipäiväistynyt. Se varmasti lisää kukkien myyntiä myös kukkakaupoissa, arvelee Malmin Prisman johtaja Mirva Nera-aho-Simonsen.

Kivijalkaliike satsaa ammattitaitoon

Suomessa myydään vuosittain kukkia noin 450 miljoonalla eurolla. Kiristynyt kilpailutilanne on saanut kukkakauppiaat satsaamaan ammattitaitoon.

- Meillä on erikoissidontaa, hautavihkoja, morsiuskimput, sidotut kimput, että niitähän ei marketeista saa, kukkakauppa-yrittäjä Annikki Jarnila sanoo.

Kukkakaupasta kukat ostetaankin eri tarpeisiin kuin marketista.

- Jos on joku spesiaalitapaus, että olen viemässä tuliaiseksi tai lahjaksi kukkia, niin ostan kukkakaupasta, mutta itselle saatan ostaa sieltä marketista, toteaa kukkaostoksilla ollut kuopiolainen Riikka Puumalainen.

Samasta penkistä

Moni saattaa epäillä halvan markettikukan laatua. Kukat kuitenkin tulevat marketteihin ja kukkakauppoihin samoista tukuista. Marketissa myytävä kukka voi olla siis peräisin samasta istutuksesta kuin vastaava kukkakaupassa myytävä kasvi. Suurin ero lienee kauppaan saapuvan kukan hoidossa, arvelee Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen.

- Siellä päivittäistavarakaupan kukkamyyntipisteessä ei aina sitten ole sitä samanlaista ammattitaitoa, osaamista ja aikaa pitää huolta näistä kukista, mitä ammattikukkakaupassa on. Sen seurauksena siellä voi olla ajoittain tuotteita, joiden elämän kaari on jo siellä loppupuolella.

Lähteet: YLE Uutiset