Intia ja Pakistan lupailivat normalisointia harvinaisella vierailulla

Intia ja Pakistan ovat sopineet sunnuntaina, että maat pyrkivät normalisoimaan suhteensa askel askeleelta. Pakistanin presidentti Asif Ali Zardari vieraili sunnuntaina Intiassa. Samaan aikaan kiistellyllä Kashmirin alueella jatkettiin lumivyöryn alle jääneiden sotilaiden etsintää. Toiveita eloonjääneistä ei enää ole.

Ulkomaat
Zardari ja Singh kättelevät huoneessa.
Pakistanin presidentti Asif Ali Zardari ja Intian pääministeri Manmohan Singh tapasivat Delhissä sunnuntaina.Prakash Singh / EPA

Pakistanin ja Intian välit ovat olleet viime vuosina erityisen huonot. Zardarin matka onnistui kuitenkin molempien osapuolten mukaan hyvin; ystävällisessä ja rakentavassa hengessä.

Zardari tapasi muun muassa Intian pääministerin Manmohan Singhin. Miehet keskustelivat yksityisesti, ilman että edes avustajia oli paikalla. Molemmat vakuuttivat tapaamisen jälkeen, että haluaisivat maiden suhteita parannettavan. Singh sanoi hyväksyneensä Zardarin kutsun vierailulle Pakistaniin.

Singh kuitenkin sanoi Zardarille, että haluaa Mumbain terrori-iskuun syyllistyneet tuomittavaksi. Joukko pakistanilaisia terroristeja tappoi 166 ihmistä Mumbaissa 2008. Intia syyttää iskusta Lashkar-e-Taiba-järjestöä, ja vaatii Pakistania toimiin järjestöä vastaan.

Maiden välejä on hiertänyt myös kiista Kashmirin alueen hallinnasta. Zardarin vierailua varjosti lauantainen lumivyöry, joka hautasi alleen 124 sotilasta ja 11 armeijan siviilityöntekijää Siachenin jäätikön lähellä Kashmirissa.

Pakistanin armeijan mukaan toiveita eloonjääneistä ei lumivyöryalueella enää ole.

Pelastajat ovat kaivaneet nyt jopa kauhakuormaajien avulla noin 25 metriä paksua lumesta, kivistä ja maa-aineksesta koostuvaa massaa. Edes yhtään ruumista ei ole vielä löydetty 36 tunnin pelastustöiden aikana.

Lumivyöry sattui varhain lauantaina paikallista aikaa Karakoramin solassa. Koko pataljoonan päämaja Gayarissa hautautui.

Vyöryalue on Himalajan vuoristossa noin 4 500 metrin korkeudessa lähellä Siachenin jäätikköä. Poliittisesti aralla alueella on toistakymmentä tuhatta Intian ja Pakistanin sotilasta.

Intia ja Pakistan ovat sotineet kolme kertaa sitten Intian itsenäistymisen vuonna 1947.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, Yle Uutiset