Ruotsin kulttuuriministerin kakunleikkauksesta rasismiriita

Kulttuuriministeri Lena Adelsohn Liljeroth leikkasi sunnuntaina taideperformanssiin kuuluneen kakun, jota pidetään erittäin rasistisena.

Ulkomaat

Afroruotsalaisten järjestö vaatii ministerin eroa.

Liljerothin World Art Day -tapahtumassa Tukholman Moderna Museetissa leikkaama kakku oli rakennettu karikatyyrisen mustaihoisen naisen vartaloksi. Kakun "päänä" oli pöydän sisällä oleva taiteilija, jonka kasvot oli myös maalattu mustaksi pilatyyliin.

Kakku on herättänyt pahennusta Ruotsissa sekä levinnyt laajasti sosiaalisessa mediassa ulkomaita myöden. Afroruotsalaisten järjestö tuomitsee ministerin toiminnan jyrkästi.

- Installaatio on täynnä rasistisia sävyjä. Vihjaillaan kannibalismilla ja koko tunnelmassa on ivaa, kun sille nauretaan. Tämä on ministeriltä valtava ylilyönti. Näyttely perustuu vakavalle rasistiselle karikatyyrille. Mustaksimaalattu vartalo ja punaiset huulet, ne ovat valtavan yleisiä, sanoo afroruotsalaisten järjestön tiedottaja Kitimbwa Sabuni Aftonbladetin mukaan.

Kulttuuriministeri itse ei hämmästele, että kuvat ja videot ovat levinneet netissä. Koko tilanne olivat hänen mukaansa "todella kummallinen". Lisäksi hän sanoo Expressen-lehdelle tulleensa huijatuksi, eikä hänellä ollut ennakkoon tilaisuutta saada selville, minkälaisesta kakusta oli kyse.

Ministeri oli kutsuttu tilaisuuteen puhumaan naisten ympärileikkauksesta.

Taiteilija Makonde Linde on Dagens Nyheterin mukaan sanonut halunneensa käsitellä teoksellaan naisten ympärileikkausta.