Pääskyset tulivat - kesä alkoi

Loppuviikon lämpimät ilmat ovat vilkastuttaneet lintujen kevätmuuttoa. Ensimmäiset pääskyset nähtiin perjantaina ja muiden muuttajien joukossa on havaittu useita harvinaisia lajeja.

Kotimaa
haarapääsky
haarapääskyMalene Thyssen

Pääskysten muuttoon perustuvan perinnetiedon mukaan kesä on alkanut. Kevään ensimmäinen haarapääsky havaittiin Nurmijärvellä viime perjantaina ja sanonnan mukaan kesään ei pääskysestä ole päivääkään.

Perjantain jälkeen pääskyjä on nähty muun muassa Raumalla, Laukaassa ja Kristiinankaupungissa.

Lintujärjestö BirdLife Suomen mukaan viime torstaina lämmin yö oli tuonut Suomeen joukoittain rastaita ja punarintoja. Myös sorsat ovat muuttaneet kesäsijoilleen joukoittain.

Kurkien muutto pääsi BirdLifen mukaan vauhtiin sunnuntaina, jolloin Kirkkonummella laskettiin yli 5 500 muuttavaa kurkea.

Muuton valtaväylä kulki läntisen Uudenmaan yli keskiseen Suomeen. Keuruulla muutti yli 3700 kurkea. Seuraavana päivänä Kristiinankaupungissa muutti yli 2000 kurkea. Kurkien pääjoukkoja odotellaan viikon sisällä.

Länsirannikolla hanhiparvet ovat jo saavuttaneet Pohjois-Pohjanmaan, vaikka suurimmat parvet ovat vielä etelämpänä.

Harvinaisuuksia muuttolintujen joukossa ovat olleet muun muassa havainnot lumihanhista, jalohaikaroista ja arosuohaukoista.