Aamun lehdet: Perussuomalaisilla valta- ja linjakiistoja

Keskiviikon lehtiä puhuttavat perussuomalaisten blogikohu, kuntavaalit ja korvasienet.

Kotimaa

Huumori tuntuu saavan perussuomalaisten välit nykyään vakaviksi. Kansanedustaja James Hirvisaaren eduskunta-avustajan blogikirjoituksesta käynnistyi ketjureaktio, joka täyttää kirkkaasti satiirin tunnusmerkit, kirjoittaa keskiviikon Ilkka.

Lehti kertaa pääkirjoituksessaan tapahtumien kulkua: medialta vaadittuja anteeksipyyntöjä, puolueen paimensähköposteja ja kansanedustaja Hirvisaaren loukkaantumista oman eduskuntaryhmänsä vaatimuksista erottaa avustaja. Tiistaina ovea näytettiinkin Hirvisaarelle.

Ilkka kommentoi, että huumorintajun huonous tai sen puute ei saa tällaista aikaan. Kyse on puolueen linja- ja valtakiistoista.

Blogikohu on aiheellinen

Keskustan pää-äänenkannattaja Suomenmaa vaatii kovin sanoin perussuomalaisten Timo Soinia tekemään pysyvän eron äärioikeistoonsa.

Lehden mielestä kansanedustaja James Hirvisaaren avustajan blogikirjoituksesta noussut häly on aiheellinen.

Suomenmaa pitää vakavana sitä, että kirjoituksen laatineen eduskunta-avustajan esimies Hirvisaari ei näyttänyt ymmärtävän ollenkaan, miten hänen olisi pitänyt kommentoida avustajansa kirjoitusta ja mitä hänen olisi pitänyt tehdä tämän työsuhteelle.

Suomenmaa kirjoittaa, että Hirvisaaren lausunnoista saattoikin vetää vain yhden johtopäätöksen: hän ei nähnyt avustajansa kirjoittamisissa pahaa, hän oli samaa mieltä.

Suomenmaa katsoo perussuomalaisten elättelevän suojissaan äärioikeistolaista ja rasistista kuppikuntaa. Lehti vaatii puheenjohtaja Timo Soinia tekemään kunnollisen eron puolueensa äärioikeistolaisen siiven kanssa.

Lehden mielestä Soini antaa kyllä tuomitsevilta kuulostavia lausuntoja, mutta niissä on kuitenkin pitkämielinen sävy.

Kuntavaalit häämöttävät jo

Turun Sanomat katsoo jo tulevaisuuteen ja kirjoittaa kuntavaaleista. Kuntavaaleissa on yksi teema ylitse muiden: kuntarakenteen raju remontti ja kuntien määrän vähentäminen.

Lehden mukaan kuntavaaliohjelmaluonnoksensa julkaissut keskusta korostaa ohjelmassaan lähipalveluita ja kunnallista itsehallintoa, tyrmää pakkoliitokset ja vaatii uudistuksen valmistelua puhtaalta pöydältä. Kunta-aktiiveja teemat epäilemättä miellyttävät, Turun Sanomat kommentoi.

Kokoomusta lehti kuvailee myötätuulessa purjehtivaksi puolueeksi, joka odottaa mielipidemittausten perusteella jatkoa vaalivoittojen sarjaan.

Voitto ei ole kuitenkaan kirkossa kuulutettu, sillä suurten kaupunkien kehyskunnissa kytee kapina hallitusta ja puoluejohtoa vastaan. Kehyskunnat voivat tuottaa pettymyksen myös Sdp:lle.

Vihreät puolestaan aikoo lisätä ehdokasmääräänsä. Antijytkyn kantoaalto on Turun Sanomien arvion mukaan arvoitus, kuten kannattajakunnan aktiivisuus yleensäkin. Perussuomalaisilla taas on kuntavaaleissa vain voitettavaa.

Korvasienet ovat sesonkiherkkua

Savon Sanomat kantaa huolta korvasienistä. Lehti viittaa pääkirjoituksessaan sanomalehti Kalevan uutiseen, jonka mukaan Pohjoismainen sienityöryhmä olisi esittämässä korvasienen myynnin kieltämistä.

Savon Sanomien mielestä sienityöryhmä voisi vielä kerran harkita asiaa. Ruoan turvallisuus on tärkeä asia, mutta liioitteluun ei silti ole syytä. Sesonkiherkku korvasientä poimitaan lehden tietojen mukaan myyntiin vuosittain kymmeniä tonneja.

Mahdollisuus ostaa sieniä on tärkeä asia niille, jotka eivät enää jaksa tai ehdi kerätä sieniä itse, Savon Sanomat puolustaa.