Syyrian kurdit epäilevät kansannousun päättyvän onnettomasti

Syyrian hyljeksitty kansanosa ei luota maan oppositioon. Kurdiryhmien mielestä muut oppositioryhmät eivät ole ottaneet huomioon kurdien oikeusvaatimuksia.

kansannousut
Massoud Barzani puhujanpöntössä
Kamal Akrayi / EPA

Syyrian kurdeja huolestuttaa maan kansannousun kehittyminen. Kurdit ovat olleet Syyriaa hallitsevan al-Assadin suvun valta-aikana hyljeksitty kansanosa. Ei ole kuitenkaan selviö, että he liittyisivät mukaan yli vuoden kestäneeseen kansannousuun. He eivät luota maan oppositioon, jonka he eivät usko lisäävän kurdien oikeuksia.

Kurdiryhmät poistuivat äskettäin kokouksesta, jonka päämääränä oli yhdistää Syyrian oppositiovoimat. Ryhmät perustelivat lähtöään sillä, etteivät muut oppositioryhmät ottaneet huomioon kurdien oikeusvaatimuksia.

Muu maa on protestoinut vallassa pysyttelevää presidentti Bashar al-Assadia vastaan. Kurdit puolestaan ovat kokoontuneet mielenosoituksiin tärkeimmissä kaupungeissaan Qamishlissa ja Hasakehissa vastustaakseen pääosin sunnimuslimeista koostuvaa oppositiota.

- Haluamme liittovaltion, mielenosoittajat ovat huutaneet kurdilippuja kantaen.

Suuri osa oppositiosta suhtautuu tällaisiin huutoihin kuten Assadin hallinto. He uskovat maan hajoavan, jos kurdit saavat esimerkiksi samankaltaisen itsehallinnon kuin Irakissa.

"Kurdit ovat pelinappuloita"

Kymmenettuhannet kurdit ovat osallistuneet viikottaisiin al-Assadin vastaisiin mielenosoituksiin. Suuri osa Syyrian runsaasta kahdesta miljoonasta kurdista on kuitenkin jäänyt syrjään. Kurdeja on yli kymmenen prosenttia Syyrian väestöstä.

- Kurdit ovat poliittisia pelinappuloita Assadin ja opposition välillä, sanoo Fares Tammo, jonka isä Mashaal Tammo oli yksi Syyrian oppositiojohtajista. Hänet murhattiin lokakuussa.

Kurdeja elää myös muun muassa Turkissa, Irakissa ja Iranissa.

Lähteet: AP