1. yle.fi
  2. Uutiset

Muoviton elintarvikepakkaus kehitteillä

Kokonaan kierrätettävästä kartongista valmistettavat elintarvikepakkaukset kuulostavat ympäristön ystävästä hienolta idealta. Ne vähentäisivät muovijätteen määrää merkittävästi.

tekniikka
Kartonkipakkauksia kädessä
Yle

Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla kehitetään parhaillaan muovittomia elintervikepakkauksia kierrätettävästä biomateriaalista.

Kartongista valmistetaan jo nyt esimerkiksi leikkelepakkauksia, mutta niiden sulkemiseen tarvitaan edelleen muovia.

Toiveissa on, että parin vuoden kuluttua elintarvikkeet voitaisiin sulkea turvallisesti kierrätettäviin kartonkipakkauksiin.

- Tulevaisuudessa muovipohjainen pakkaus on toivottavasti korvattu kuitupohjasella kartonkipakkauksella, joka voi esimerkiksi olla vuokamallinen. Kansikin voi olla kartonkia, mutta jos tuote halutaan näkyviin niin se ikkuna on tehtävä muovista, kertoo kehittämispäällikkö Mika Kainusalmi LUT Kone -laitokselta.

Tulevaisuudessa muovipohjainen pakkaus on toivottavasti korvattu kuitupohjasella kartonkipakkauksella.

LUT Kone-laitoksen kehittämispäällikkö Mika Kainusalmi

Ryppyjen oikaisu haasteena

Kaupan hyllystä löytyvissä kartonkipakkauksissa on reuna edelleen muovia, koska se on tällä hetkellä ainoa tapa saada pakkaukset suljettua elintarviketurvallisesti.

- Kartonkipakkauksen haasteena on suljentapinnan laatu. Kartonkipakkauksen suljentapinnassa on tyypillisesti semmosia pieniä uria, jotka asettaa haasteita pakkauksen suljennalle, Kainusalmi kertoo.

Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla on juuri aloitettu kaksivuotinen kehittämistyö, jossa pyritään ratkaisemaan kartonkipakkausten tiiviysongelma. Kaksivuotisessa projektissa mukana ovat myös Åbo Akademi ja VTT.

Laitteisto valmiina

Lappeenrannan teknilliseltä yliopistolta löytyy jo kartonkipakkausten valmistukseen kehitetty tuotantolinja. Tästä laitteesta voidaan helposti tehdä suurempi versio teollisuustuotantoon, mutta nykyisenkokoisena se sopisi vaikkapa muutaman luomutilan yhteiskäyttöön.

- Esimerkiksi pientilateurastamot saattavat löytää ratkaisun omaan pakkausongelmaan tällaisen pakkauslaitteen kautta, sanoo LUT Kone -laitoksen professori Juha Varis.

Lue seuraavaksi