Apulaisvaltakunnansyyttäjä Kalske: Tuomio liki syytteiden mukainen

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalskeen mielestä vaalirahaoikeudenkäynnin tuomiot antavat selkeän viestin yhteiskunnallisille päättäjille. Kanervan kansanedustajauran jatkoon Kalske ei ota kantaa.

Kotimaa

Helsingin käräjäoikeuden tuomiot vaalirahaoikeudenkäynnissä annettiin lähes syytteiden mukaisesti, sanoo apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske. Tämä on hänen mielestään selkeä viesti yhteiskunnallisille vaikuttajille siitä, ettei puolueettomuuttaan voi vaarantaa.

Kalske pitää kansanedustaja Ilkka Kanervan (kok.) saamaa vuoden ja kolmen kuukauden ehdollista tuomiota ankarana, vaikkei se olekaan niin kova kuin syyttäjä esitti.

- On se silti kova. Kyllä tässä oikeudenkäynnissä syyttäjän kannanotot menestyivät. Varmasti ainakin Kanervan osalta juttu viedään hoviin.

Tuomio Kalskeen mukaan tuomio on viesti päättäjille. Poliitiikkojen tulee vastedes katsoa tarkemmin, miltä tahoilta he rahaa ottavat ja miten rahanantajien rooli liittyy heidän omiin virkatehtäviinsä.

- Kanerva on luottamusasemassa vaarantanut luottamuksen julkisen tehtävän hoidossa ottamalla vaaliavustusten muodossa etuja itselleen, ja olihan siellä muistaakseni suoranainen 10 000 euron rahasiirto hänen yksityiselle tilillleen.

Kanervan asemaan kansanedustajana Kalske ei ota kantaa.

- Hänen asemansa on parlamentin arvioitava, siellä on omat säännöksensä. Täytyy muistaa, että tuomio ei ole lainvoimainen, eikä se välttämättä tulekaan lainvoimaiseksi, jos hoviin mennään.

Valtionsyyttäjä Jukka Rappe on puhunut oikeudenkäynneissä kovin sanoin rakenteellisesta korruptiosta ja hyvä veli -järjestelmästä.

- Kyllä tämä oikeuden päätös huokuu tuon ajatuksen läpimenoa. Avustuksilla piirittäminen voi aiheuttaa tilanteita, joissa päätöksentekijä joutuu kiitollisuudenvelkaan, johon saatetaan myöhemmin vedota.