Saimaalla on tuttua ja turvallista

Saimaa on siinä mielessä hieno elementti, että meillä on täältä henkireikä tuonne merelle. Minä olen käynyt lähes joka kesä Itämerellä vähintään muutaman viikon, kertoo lappeenrantalainen veneilijä Kalle Luotola.

Saimaa
Veneilijä Kalle Luotola
Veneilijä Kalle LuotolaYLE Etelä-Karjala

Merellä seilaaminen on huomattavasti haasteellisempaa. Siellä pitää hyvin tarkkaan suunnitella matkansa. Merellä ei ole noin vain saavutettavissa tankkaus- tai rantautumispaikkoja. Toisaalta, kun mereltä palaa takaisin Saimaalle, on kuin tulisi mummolaan, Luotola kuvailee.

Saimaallakin on toki kovia kelejä, myskyjä ja tuulta, mutta täältä löytyy aina hyvin suojasatamia. Saimaalla veneillessä on aina perillä, kun astuu veneeseen, Luotola sanoo.

Luotolalla oli aiemmin purjevene, mutta nyt hän seilaa Suomen vesillä Nanuqilla, joka on puoliliukuva ruotsalaisvalmisteinen perhematkavene. Sillä matka taittuu tarvittaessa nopeastikin, mutta Luotola pitää rauhallisemmasta matkanteosta.

Saimaalta löytyy jokaiselle jotakin

Suur-Saimaa on Luotolan mukaan aivan ainutlaauinen elementti, erityisesti Saimaannorpan ja puhtaiden vesien vuoksi. Saimaalta löytyy myös hyvin erilaisia maisemia, kallioita ja pitkiä hiekkarantoja.

Rantautumispaikat ovat Luotolan mukaan vähentyneet viime vuosina rantarakentamisen vuoksi. Veneilijöiden kannalta paljon hyviä rantautumispaikkoja on mennyt yksityiseen omistukseen, mutta Saimaalla rantautuminen on kuitenkin edelleen helppoa. Melkein rantaan kuin rantaan pystyy rantautumaan, Luotola kertoo.

Veneily sinänsä on Luotolan mukaan Saimaalla helppoa. Järvi on melko syvä, syvimmillään jopa sata metriä, mutta rannat ovat kivikkoisia. Usein rantautuessa vieraaseen paikkaan, pitääkin tarkkaan lukea merikorttia.