1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Neljä vuotta Kallista Kanervaan

Vuosia kestänyt vaalirahakohu nousi salailusta. Vaalirahavyyhti kosketti useita kansanedustajia ja tunnettuja liikemiehiä.

Kotimaan uutiset

Ilkka Kanervan ja tunnettujen liikemiesten keskiviikkoiset tuomiot ovat osa laajaa vaalirahavyyhtiä, joka alkoi purkautua neljä vuotta sitten. Alkusysäys saatiin keväällä 2008, kun keskustan kansanedustaja Timo Kalli laukaisi Ylen A-studion haastattelussa, ettei ole lainmukaisesti ilmoittanut vaalitukijoitaan, kun siitä ei seuraa rangaistusta.

Asian noustua esille kansanedustajat alkoivat kilvan täydentää vaalirahailmoituksiaan. Pala palalta alkoi paljastua tukiyhdistysten taakse kätkeytyviä rahoittajia sekä erilaisten säätiöiden, yritysten ja ay-liikkeen ehdokkaille ja puolueille antamaa tukea. Tuen saaminen ja antaminen on sinänsä laillista, mutta kohu nousi salailusta.

Paljastusten vyöry alkoi Kehittyvien Maakuntien Suomi -yhdistyksestä (KMS), joka esiintyi tiuhaan etenkin keskustan ja kokoomuksen vaalirahailmoituksissa. KMS oli jakanut vaalirahaa vuoden 2007 kansanedustajaehdokkaille satojen tuhansien eurojen arvosta.

Tuen saajia oli liki 40. Valtaosa oli keskustalaisia ja kokoomuslaisia, mutta joukossa oli myös kolme sosiaalidemokraattia, yksi RKP:läinen ja yksi vihreä.

Kohu syntyi, kun paljastui, että yhdistyksen takana oli joukko vaikutusvaltaisia liikemiehiä. Suurimpia tukia jakoi Tapani Yli-Saunamäen ja Arto Merisalon kiinteistökehitysyhtiö Nova Group. Tukijajoukkoon kuuluivat myös Tokmanni-ketjusta kuuluisaksi tullut Kyösti Kakkonen sekä Maskun kalustetalosta ja Ideapark-hankkeesta tunnettu Toivo Sukari.

Tavoitteena oli liikemiesten mukaan saada maahan porvarihallitus. Heräsi kuitenkin epäilyjä, että ryhmä pyrki saamaan kansanedustajia, jotka olisivat suopeita kauppakeskusten kaavoittamiselle.

Uusi paljastusaalto puolueiden tuesta

Kesällä 2009 alkoi vaalirahoituskohun uusi aalto, kun MTV3 kertoi, että Nova Group oli vaalivuonna 2007 lahjoittanut 125 000 euroa Menestyvä Suomi -yhdistykselle, joka oli keskustan varainhankintayhdistys.

Toisin kuin kansanedustajilla, puolueilla ei ole velvollisuutta ilmoittaa tukeaan, mutta puolueiden saamista tuista alkoi tihkua yhä uusia tietoja.

Kävi ilmi, että porvaripuolueita ovat tukeneet varsinkin elinkeinoelämää lähellä olevat säätiöt, kun taas SDP ja vasemmistoliitto saivat mittavaa tukea muun muassa ay-liikkeeltä.

Ilmeni myös, että puolueet olivat saaneet tukia itseään lähellä olevilta säätiöiltä, joista kaikkien säännöissä ei suinkaan puhuta rahan jakamisesta poliittiseen toimintaan.

Kahden säätiön tukia puidaan käräjillä

Käräjillä on puitavana kahden säätiön antama vaalituki, joka syytteiden mukaan on säätiöiden sääntöjen vastaista.

Keskustapuoluetta lähellä olevan Nuorisosäätiön (siirryt toiseen palveluun) antaman vaalituen vuoksi syytteeseen on joutunut yhdeksän ihmistä, joukossa keskustan kansanedustaja Antti Kaikkonen ja Raha-automaattiyhdistyksen hallituksen entinen puheenjohtaja Jukka Vihriälä. Syyttäjä vaatii Vihriälälle ehdotonta vankeutta ja Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtajana toimineelle Kaikkoselle ehdollista.

SDP:tä lähellä olevan Urheiluopistosäätiön (siirryt toiseen palveluun) vaalituki on puolestaan tuonut syytteet kahdeksalle ihmiselle, vuosina 2005–2007 toimineille säätiön hallitukselle ja entiselle asiamiehelle.

Nuorisosäätiön vaalirahoitus uhkasi horjuttaa myös sittemmin tehtävänsä jättäneen pääministeri Matti Vanhasen (siirryt toiseen palveluun) asemaa. Häntä epäiltiin esteellisyydestä, kun hän oli pääministerinä ollut päättämässä RAY:n avustuksesta Nuorisosäätiölle, jolta oli itse saanut tukea presidentinvaalikampanjaansa. Eduskunta kuitenkin päätti, ettei Vanhasta vastaan nosteta syytetä.

Useiden viranomaisselvitysten jälkeen on käynyt selväksi, että vuonna 2007 KMS:ltä vaalitukea saaneet kansanedustajaehdokkaat eivät syyllistyneet minkäänlaiseen rikokseen. Useat kansanedustajat ja puolueet kuitenkin palauttivat Nova Groupilta saamiaan vaalitukia, kun holtiton rahankäyttö ajoi Novan konkurssiin.

KMS-rahaa saaneista jäi poliisin ja syyttäjien pihteihin vain yksi maakuntapoliitikko ja yksi kunnallispoliitikko, nyt tuomiot saaneet Ilkka Kanerva ja Ari Ruotsalainen. Asian puiminen jatkuu hovioikeudessa.

Jupakka johti myös vaalirahoitusta koskevan lain uudistamiseen. Uuden lain mukaan kansanedustajaehdokkaiden on ilmoitettava yli 1 500 euroa vaalikampanjaan lahjoittaneiden nimet.

Lähteet: Yle Uutiset

Lue seuraavaksi