1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaija tahtoo matkia

Papukaijat hauskuuttavat perinteisesti ihmisiä matkimalla puhetta. Matkiminen on linnuille ominaista myös luonnossa, kun eri lintulajit vaihtavat äänteitä keskenään lauluihinsa.

papukaijat
Papukaija
Yle Lahti

Papukaijat sanovat perinteisesti ”Polle tahtoo keksin”. Papukaijojen lisäksi myös varislinnut osaavat muodostaa sanoja. Linnut eivät kuitenkaan pysty muodostamaan kokonaisia lauseita tai puhumaan tarkoituksellisesti. Puhe on vain matkimista ihmisten puheesta ja elementeistä. Kaija saattaa myös liittää puheen tietynlaisiin tilanteisiin.

Matkiminen on linnuille ominaista myös luonnossa. Linnuilla on omat äänteensä lajinväliseen kommunikaatioon, mutta myös lainaäänteitä lintulajit nappaavat toisiltaan.

- Monet linnut matkivat muiden lintujen ääniä ja luonnon ääniä, mutta ihmisen puheen matkiminen on usein tunnettua vain papukaijoilla ja muutamilla varislinnuilla. Linnut matkivat toisten lintujen äänimaailmaa esimerkiksi lauluihinsa, kertoo Oulun yliopiston eläinfysiologian professori Esa Hohtola.

Lintujen koko hengityselimistö on hyvin erilainen kuin nisäkkäillä. Lintujen äänielin sijaitsee henkitorven alapäässä, missä on kaksi värähtelijää, jotka tuottavat ääntä.

- Linnuilla on jäykät keuhkot, eli ilman liike värähtelynä läpi tapahtuu koko vartalon kokoisten yltävien ilmapussien avulla. Samalla periaatteella kuin trumpetissa: kun puhaltaa putkeen, jossa on pullistuma, syntyy ääni.

Papukaijojen erityispiirre on niiden paksu ja lihaksikas kieli, jolla ääntä voi säätää suuontelossa. Papukaijan opettaminen puhumaan saattaa olla pitkä prosessi, mutta kyky oppia on yksilöllinen. Nuoremmat papukaijat oppivat todennäköisemmin puhumaan kuin vanhat.

- On myös niin sanottuja laulavia koiria, jotka pystyvät vähän imitoimaan ihmisten puhetta. Kyllä aidoimmilta kuulostavat matkimiset tulevat kuitenkin papukaijan suusta, Hottola summaa.

Lue seuraavaksi