1. yle.fi
  2. Uutiset

Perheyrityksen puu-usko on vahva

Veljekset Vaara Oy:n johtopaikoilla on vankka luottamus siihen, että tukki halkeaa Tervolassa vielä pitkään tulevaisuudessakin. Vuosikymmenen aikana sahalle on investoitu parikymmentä miljoonaa euroa. Tuorein laajennus nousi harjaan keskiviikkona.

Puukuivaamo
Tervolalaisen Veljekset Vaara Oy:n sahan uusi höyläämö.
Yle / Antti Heikinmatti

Tervolalainen sahayritys Veljekset Vaara oy hakee kannattavuutta investoimalla jalostusasteen nostamiseen. Tuorein investointi , keskiviikkona harjakorjeuteen noussut höyläämön kuivaamon ja pintamaalauslinjan sisältävä halli parantaa yrityksen iskukykyä myös monipuolistamalla tuotevalikoimaa ja lisäämällä kapasiteettia.

- Höyläämö on meillä pullonkaula, mutta myös kuivaamokapasiteetti on ollut riittämätön. Olemme joutuneet myymään tavaraa jopa tuoreena, koska oma kuivaamo ei ole riittänyt. Ja harjakaisiin pöytiä pystyttäneet naureskelivat, että taidetaan tosiaan tarvita uusi höyläämö, kun penkitkin piti tehdä karvalankusta - höylättyä ei niihin löytynyt, Jussi Vaara vitsailee.

Uusi investointi aletaan ottaa käyttöön vähitellen loppukesästä lähtien. Höyläämön aloitus tosin viivästyy alkuvuoteen laitetoimittajan tehtyä konkurssin kesken investointihankkeen.

Höyläämö on meillä pullonkaula, mutta myös kuivaamokapasiteetti on ollut riittämätön.

Jussi Vaara

Kymmenen vuoden investointiputki

Toimitusjohtaja Jussi Vaaran mukaan yritys on investoinut viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden aikana uusin hanke mukaanluettuna parikymmentä miljoonaa euroa: uutta tai uusittua on muun muassa tukinlajittelu, sahalinja, sahatavaran lajittelu, biovoimala ja kaksi kuivaamolinjaa.

Perheyrityksen tärkein valtti onkin omien tuotantoprosessien tunteminen ja määrätietoinen kehittäminen.

- Minulla ja velipojalla on yrittäjäkokemusta yhteensä 66 vuotta. Olemme sahayrittäjiä jo kolmannessa polvessa, joten raaka-aineiden, tuotannon ja prosessien tuntemus on vahvaa. Sillä tässä hommassa pärjää, perustelee toimitusjohtaja Jussi Vaara luottamustaan tehtaan tulevaisuuteen.

Vaaran sahayrityksen vahvuutena on myös sijainti lähellä tärkeitä asiakkaita, Kemi-Tornio -alueen talotehtaita. Sesonki- ja suhdannevaihteluita Vaarat tasaavat viennillä. Neljännes tuotannosta menee ulkomaille, viimeksi esimerkiksi Algeriaan ja Egyptiin.

Tämän investoinnin valmistuttua Veljekset Vaara Oy:ssä aiotaan pitää pientä taukoa laajenemisessa. Ainakaan yrityskaupoille sen kummemmin ostamaan kuin myymäänkään ei aiota ryhtyä, vakuuttaa Jussi Vaara.

- Me olemme syntyneet ja kasvaneet perheyrityksenä ja aiomme perheyrityksenä myös pysyä.

Lue seuraavaksi