Sukari: Vaalirahat tuhonneet koko elämäni

Liikemies Toivo Sukari katuu katkerasti sitä, että on antanut vaalirahatukea. Sukari myöntää Yle Turun haastattelussa, että vaalituen antaminen oli suuri virhe, joka on nyt tuhoamassa koko elämän.

Kotimaa
Toivo Sukari.
Pasi Takkunen / YLE

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Sukarin törkeästä lahjuksen antamisesta kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Sukarin mukaan tuomio oli järkytys. Hän aikoo valittaa hovioikeuteen.

- En ole elämässäni kertaakaan ollut maakuntahallituksen tai maakuntaliiton kanssa missään tekemisissä. Tuntuu aivan kohtuuttomalta, että tällainen tuomio tuli. Kyllähän tämä oli karmea pettymys.

Toivottavasti oikeus voittaa

Toivo Sukari

Sukari on tyytyväinen siihen, että käräjäoikeudessa tuomio tuli äänestyksen jälkeen. Hän uskoo mahdollisuuksiinsa hovioikeudessa.

- Toivon, että hovissa ei ajatella niin, että olisi voinut olla mahdollisuus vaikuttaa (maakuntakaavaan). Siitä pistän pääni pantiksi, että en ole pyytänyt Ilkka Kanervaa vaikuttamaan eikä Ilkka ole missään vaiheessa vaikuttanut. Toivottavasti oikeus voittaa.

Sukari muistuttaa, että vaaliraha on ollut tähän asti lain sallimaa.

- Olen antanut vaalirahaa vuosikymmeniä. Olen ollut yrittäjä yli 40 vuotta. Olen työlllistänyt tuhansia ihmisiä ja pidän itseäni rehellisenä yrittäjänä. Kun laki vaalirahoituksen sallii, niin siitä ei voi rangaista.

Sukari vaatii selvempää lakia vaalirahoitukseen

Rikos- ja prosessioikeuden professori Pekka Viljanen sanoi keskiviikkona Yle Uutisten haastattelussa, että pyyteetöntä vaalirahaa ei ole. Sukari vaatii, että laki olisi selvempi ja että rahan antamiselle annettaisiin rajat.

En olisi ikinä antanut vaalitukea, jos olisin tiennyt seuraamukset. Tämähän on tuhonnut koko minun elämäni.

Toivo Sukari

- En todellakaan enää halua vaalitukea antaa. En olisi ikinä antanut vaalitukea, jos olisin tiennyt seuraamukset. Tämähän on tuhonnut koko minun elämäni.

Sukari suree myös sitä, että ennen vaalirahakohua hänet oli valittu Suomen arvostetuimpien yrittäjien joukkoon.

- Voin kuvitella, mikä on kansan arvostus nyt. Toivottavasti se on positiivinen.

- Jos en olisi vaalirahaa antanut, olisin voinut rakentaa Suomessa monta kohdetta. Kaikkia hankkeita on jarrutettu ja laitettu kapuloita rattaisiin viisi-kuusi vuotta. Totta kai tällä on ollut negatiivinen vaikutus. Toivottavasti Suomen kansa ymmärtää, että vaalitukea voi antaa, ja että se ei ole minun syyni, Sukari sanoo.