Mäkikylän hajuhaittoihin luvassa helpotusta

Kymen Bioenergian biokaasulaitos on ainoa lajissaan, joten mallia hajuhaittojen ehkäisyyn ei voi hakea muualta. Laitospäällikkö Kimmo Räsäsen mukaan prosessi paranee jatkuvasti, kun hajujen syntysijat saadaan paikannettua.

biokaasu
Kouvolan Mäkikylän biokaasulaitos.
Yle / Anna Huittinen

Kouvolan Mäkikylässä sijaitsevan Kymen Bioenergian biokaasulaitoksen hajuhaittoja yritetään saada kuriin. Kymen Bioenergian laitospäällikkö Kimmo Räsäsen mukaan laitoksessa muutettiin keskiviikkona kahden reaktorin välistä putkilinjaa.

Korjauksen toivotaan vähentävän ainakin voimakkaampien hajujen päästöjä. Räsäsen mukaan hajupäästöjä on vaikea hallita, koska pienet pitoisuudet haisevat voimakkaasti.

- Ihmisnenä on todella herkkä tällaisille hajuille. Toivotaan, että korjaus auttaa tilannetta, Räsänen kertoo.

Kymen Bioenergian biokaasulaitos on ainoa lajissaan, joten mallia ei voi käydä hakemassa muualta. Räsäsen mukaan biokaasulaitoksen puhelin ei ole soinut vihaisesta palautteesta, vaan ihmiset ovat suhtautuneet hajuhaittoihin hyvin.

- Prosessia parannetaan sitä mukaa, kun huomataan, mistä hajut tulevat. Hankalaksi asian tekee se, että aina ei tiedetä, mistä hajut syntyvät, Räsänen harmittelee.

Räsäsen mukaan keskiviikkoisen korjauksen jälkeen väkevien hajujen määrä pitäisi vähentyä huomattavasti Kouvolan Mäkikylän alueella.

Haju on imelää ja ätläkkää

Kalliokossilan talo ja tila ovat lähinnä biovoimalaa. Kalliokossilan talossa asuva Ritva Viitanen ei keskiviikon korjauksen yhteydessä havainnut hajuja, mutta muina päivinä kylläkin.

- Silloin tällöin biokaasulaitos lemahtelee. Haju on aika imelää ja ätläkkää, inhottava haju se on, kuvailee Viitanen.

Sisälle asti haju ei Viitasen mukaan tule. Tosin hän on pitänyt ikkunat ja ovet visusti kiinni.

- Naapurin rouva kertoi, että hänen ulkona tuulettamiin vaatteisiinsa olisi tarttunut hajua. Minulla ei ole sellaisia ongelmia ollut, kertoo Viitanen.