1. yle.fi
  2. Uutiset

Intia testaa ohjusta - Kantomatka ulottuisi Pekingiin

Intia vastaa pitkänmatkan ohjustestillä Kiinan vahvaan alueelliseen asemaan. Intian hallituksesta korostetaan, ettei kyseessä ole uhkailuyritys.

Ulkomaat

Intia aikoo tehdä tällä viikolla pitkänmatkan ohjustestin. Agni-V-ohjuksen kantomatka on 5 000 kilometriä eli se ulottuisi Kiinan Pekingiin ja Shanghaihin saakka. Intia liittyisi kokeellaan niiden valtioiden joukkoon, jolla on ydinkärkikelpoinen mannertenvälinen ohjus.

Ohjuskoe aiotaan toteuttaa keskiviikon ja perjantain välisenä aikana, ehkä jopa keskiviikkoiltana paikallista aikaa.

Intia pyrkii kokeellaan vastaamaan Kiinan alueelliseen valta-asemaan alueella. Kiinalla on ollut jo pitkään mannertenvälisiä ohjuksia. Tähän saakka Intian Agni-III-ohjuksen kantomatka on ollut 3 500 kilometriä.

Intia ja Kiina ovat sotineet 1962 eikä maiden rajakiistaa ole ratkaistu lopullisesti vieläkään. Intia on ollut epäluuloinen myös Kiinan vaikutusvallan kasvatuspyrkimyksiin Intian valtameren alueella viime vuosina.

Intian hallitus kuitenkin vakuuttaa, että ohjuskoetta ei ole tarkoitettu uhkailuksi. Ohjukset on tarkoitettu pelkkiin puolustustarkoituksiin, hallituksen edustaja vakuutteli.

Kiinan lisäksi vain Venäjällä, Ranskalla, Yhdysvalloilla, Britannialla ja Israelilla tiedetään olevan pitkän kantaman ohjuksia.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi