1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Espanjan kuningas pahoitteli norsunmetsästystään

Metsästysretki paljastui lonkkaleikkauksen seurauksena. Retki maksoi kaksi kertaa keskivertoespanjalaisen vuositulojen verran.

Espanjan kuningas Juan Carlos on pahoitellut osallistumistaan norsunmetsästykseen Botswanassa eteläisessä Afrikassa. Metsästysretki tuli julkisuuteen sen jälkeen, kun 74-vuotias monarkki oli joutunut lonkkaleikkaukseen retkellä sattuneen tapaturman takia.

Kuningasta on arvosteltu osallistumisesta huippukalliiseen safariin samalla, kun Espanja uppoaa yhä syvemmälle talouskurimukseen. Myös itse norsunmetsästykseen osallistuminen on nostattanut ankaraa kritiikkiä.

Kuningas pahoitteli asiaa lyhyesti poistuessaan tänään keskiviikkona madridilaisesta sairaalasta.

- Olen hyvin pahoillani. Tein virheen ja se ei tule toistumaan, sanoi kuningas tv-kameroille sairaalan edessä.

Juan Carlosin kerrottiin sunnuntaina toipuvan leikkauksestaan hyvin, mutta hän joutui vetäytymään julkisesta viranhoidosta ainakin kuukaudeksi. Kuninkaan poika, 44-vuotias prinssi Felipe, paikkaa isäänsä kuninkaan tehtävien viranhoidossa.

Espanjan media on kritisoinut rajusti metsästysmatkan korkeaa hintaa ja kuningashuoneen täyttämättömiä lupauksia aiempaa suuremmasta avoimuudesta. El País -lehti on kertonut, että elefantinkaadot Botswanassa kustantavat noin 44 000 euroa, joka on noin kaksi kertaa keskivertoespanjalaisen vuositulojen verran.

Espanja on paraikaa syvän talouskriisin partaalla. Työttömyys on 23 prosentin paikkeilla, ja nuorisotyöttömyys lähenee jo 50 prosenttia. Maan talouden velkaantumista on yritetty parantaa ennennäkemättömillä budjettileikkauksilla. Espanjan keskuspankki myös kertoi keskiviikkona, että ongelmaluottojen osuus luotoista nousi helmikuussa korkeimmalle tasolle 18 vuoteen.