1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Syyttäjät painostivat Breivikiä järjestöväitteistä

Breivik väittää osallistuneensa järjestön perustamiskokoukseen. Väitetystä järjestöstä ei ole löytynyt mitään tietoja.

Ulkomaat

Syyttäjät kyselivät keskiviikkona Norjan joukkomurhaajalta Anders Behring Breivikiltä hänen väittämistään yhteyksistä äärioikeistolaiseen järjestöön. Breivik on sanonut kuuluvansa "Temppeliherroihin" ja vakuutti keskiviikkona, että asia on totta.

Breivik sanoi myös, että oikeudenkäynnistä on hänen mukaansa vain kaksi mahdollista tulosta: kuolemantuomio tai vapauttaminen syytteistä. Hän kuitenkin myönsi, että kumpikaan ei ole realistinen. Breivik sanoi pitävänsä mahdollista 21 vuoden vankeustuomiota pateettisena.

Syyttäjä Inga Bejer Engh painosti Breivikiä kertomaan yksityiskohtia ryhmästä, sen jäsenistä ja tapaamisista. Brevik kieltäytyi antamasta lisätietoja. Hän sanoi, ettei anna syyttäjälle tietoja, jotka johtaisivat pidätyksiin.

Breivik on väittänyt osallistuneensa järjestön perustamiskokoukseen Lontoossa 2002 ja tavanneensa järjestöön kuuluvan serbialaisen "sotasankarin" Liberiassa 2001. Hän toisti väitteensä keskiviikkona.

Syyttäjä sai muuten hillitysti esiintyneen Breivikin tulistumaan epäilemällä, että koko asia on keksittyä. Breivik huusi, ettei ole keksinyt mitään. Hänen mukaansa kyseessä ei ole tavallinen järjestö, vaan "yksittäiset solut".

Breivik sanoi syyttäjälle, että kaksi solua aikoo todella tehdä iskuja.

Puolustuksen päälinja on välttää syyntakeettomaksi julistaminen, mikä vesittäisi Breivikin poliittiset argumentit.

Viranomaiset ovat sanoneet, ettei väitetystä järjestöstä ole löytynyt minkäänlaisia tietoja.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi