Hyppää sisältöön

Vinyylinhimo saa jonottamaan keräilykappaleita

Levykauppapäivään osallistuu Suomessa parisenkymmentä liikettä. Tapahtumasta odotetaan menestystä myös tänä vuonna.

Lauantaina suomalaiset pienet levykaupat ottavat osaa kansainväliseen Record Shop Day -tapahtumaan, levykauppapäivään. Tapahtuman vetonaulana ovat rajoitetut painokset levyjä, joita ei voi ostaa kuin liikkeistä levykauppapäivänä. Suomesta mukana on parikymmentä liikettä.

Stupido-Shopissa Helsingissä varaudutaan pitkiin työpäiviin ennen lauantain levykauppapäivää. Liikkeeseen on tilattu kaikki kansainvälisen levykauppapäivän tuotteet, joten tilauksissa riittää purettavaa hyllyihin. Vielä ei edes tiedetä, mitä kaikkia harvinaisuuksia liikkeeseen saadaan. Myymäläpäällikkö odottaa jälleen korttelinpitkuisia jonoja.

- Myynnillisesti se oli viime vuonna jo melkein joulumyyntiä vastaava päivä. Ja on hirveen hauskaa, kun ihmiset kiinnostuu pikkuvinyylisinkuista ja niistä näkee, et ne on ihan "Jes! Mä sain tän". Kun näitä erikoisjulkaisuja ei saa myydä netissä ennen tätä päivää ja ne menee siinä järjestyksessä, kun ihmiset tulee tänne, intoilee Aleksi Pahkala Stupido-Shopista.

Mukana artisteja Metallicasta Pariisin kevääseen

Suomalaisia liikkeitä on tänä vuonna mukana parisen kymmentä muun muassa Helsingistä, Tampereelta, Kuopiosta ja Jyväskylästä. Yhdysvalloissa tapahtuma on jo levinnyt laajalle. Mukana on 700 itsenäistä levykauppaa ja satoja artisteja. Ensimmäinen Record Shop Day järjestettiin Yhdysvalloissa vuonna 2008. Tuolloin Metallica vieraili Rasputin Music -kaupassa San Franciscossa päivän kunniaksi.

Tämän vuoden erikoispainoksia ovat muun muassa Bruce Springsteenin vinyylisinkku, Beatlesin kokoelmaboksi sekä Suomesta Pariisin kevään erikoisjulkaisu.

- Kyl tää päivä on Amerikassa ja Englannissa ja Keski-Euroopassa ollu menestys ja samaa se oli viime vuonna Suomessa. Ja Jenkeissä vinyylimyynti on lähtenyt nousuun. Kyllä mä luulen, et tää on yksi keino, millä levykauppoja ja levymyyntiä voidaan pelastaa, sanoo Aleksi Pahkala Stupido-Shopista.