Israelin ministeriä syytetään joukkomurhasta vuoden 1967 sodassa

Egyptin hallitus pyytää Israelin johtoa tutkimaan väitteet, joiden mukaan Israelin nykyisen hallituksen ministeri olisi vuoden 1967 sodassa surmauttanut egyptiläisiä sotavankeja.

Ulkomaat

Israelilaisen dokumenttifilmin mukaan Benjamin Ben-Eliezerin johtama armeijan yksikkö olisi surmannut Siinain niemimaalla 250 egyptiläistä sotilasta sen sijaan, että heidät olisi otettu sotavangeiksi.

Infrastruktuuriministeri Ben-Eliezer on joutunut syytösten vuoksi peruuttamaan Egyptin-matkansa. Hänen oli määrä neuvotella Kairossa maakaasun tuonnista Egyptistä Israeliin.

Ben-Eliezer on kiistänyt väitteen joukkomurhasta. Hän sanoo surmattujen olleen Egyptin armeijassa sotineita palestiinalaistaistelijoita, jotka menettivät henkensä taistelussa.

Dokumentin tekijä Ron Edelist on myös todennut, että surmatut olivat palestiinalaisia kommandotaistelijoita. Hän sanoo esittäneensä kysymyksen, käyttikö Israelin armeija suhteettomasti väkivaltaa taistelussa palestiinalaisia vastaan.

Tapaus suututtanut

Tapaus on herättänyt kiivasta suuttumusta Egyptissä.

Israelin ja Egyptin ulkoministerit Tzipi Livni ja Ahmed Abul Gheit keskustelivat iltapäivällä Brysselissä tapauksesta.

Abul Gheit pyysi Israelin johtoa aloittamaan tutkimukset väitetystä sotilaiden joukkomurhasta. Livni puolestaan pyysi egyptiläistä virkaveljeään rauhoittelemaan tunnelmia Egyptissä ja vakuutti, että kyse ei ollut sotavangeiksi otettavien surmaamisesta vaan sodassa käydystä taistelusta.

Israel valloitti Egyptiltä Siinain niemimaan vuoden 1967 sodassa. Se luovutti sen takaisin 80-luvun alussa rauhansopimuksen solmimisen jälkeen.

Lähteet: AP, Reuters, YLE Uutiset