Tampereella elokuvaa Saamenmaalta eteläiseen Afrikkaan

Keskiviikkona alkavilla Tampereen elokuvajuhlilla esitellään Saharan eteläpuolisen Afrikan elokuvia, puolalaisten mestarien teoksia sekä saamelaiskulttuuria.

kulttuuri

Amerikkalaisen avantgarde-elokuvan kummisetä Jonas Mekas ja elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki ovat Tampereen kansainvälisten lyhytelokuvajuhlien tämän viikon suuria nimiä. Kummankin ohjaajan keskeinen lyhytelokuvatuotanto on esillä festivaalilla.

Kotimaisen ja kansainvälisen kilpailun lisäksi Tampereen lyhytelokuvajuhlat sukeltaa muun muassa Saharan eteläpuolisen Afrikan elokuvatuotantoon sekä saamelaiseen kulttuuriin ja sitä kuvaavaan elokuvaan.

Festivaali tarjoaa aivan tuoreita, vasta valmistuneita uusia kokeellisia elokuvia Suomesta ja maailmalta. Niiden lomassa esitetään klassikoita, harvinaisia arkistojen aarteita sekä Mannerheim kättelemässä Hitleriä.

Jonas Mekas kuvaa kameralla elämänsä päiväkirjaa Eniten kiinnostusta ovat herättäneet Aki Kaurismäki ja amerikkalainen avangarde-veteraani Jonas Mekas. Mekas on 84-vuotias liettualaissyntyinen ohjaaja, jonka elokuvissa näkyvät muun muassa sellaiset hahmot kuin Salvador Dali, Allen Ginsberg, Andy Warhall tai John Lennon. - Ensimmäinen mieleen tuleva sana on legendaarisuus. Jonas Mekas on mies, jolla kamera on melkein kasvanut käteen kiinni. Enemmän on rec-nappula päällä kuin poissa päältä. Hän on ihminen joka tallentaa elämäänsä, tekee päiväkirjoja kameran kanssa, festivaalin vastaava toiminnanjohtaja Kari Lounela vakuuttaa. Tampereella nostetaan esiin myös huhtikuussa 50 vuotta täyttävän suomalaisen nykyelokuva kulmakiven Aki Kaurismäen koko lyhytelokuvatuotanto. Tämän lisäksi Kaurismäki on koonnut kolme näytöstä omia suosikkielokuviaan. Lyhytelokuvien kulttuurikaanonia lisätään eri elokuvajuhlilla

Tampereella otetaan myös kantaa kulttuurikaanonkeskusteluun. Keskiviikon avajaisnäytöksessä aloitetaan maailman parhaiden lyhytelokuvien etsiminen.

- Me lähdetään tänä vuonna esittämään omasta mielestämme parhampaan kymmenen kärkeen valittua elokuvaa. Meillä on muutamat eurooppalaiset festivaalit, joilla tätä valikoitua kaanonia viedään eteenpäin. Panemme haasteen liikkeelle esittämällä nämä.

Parhaiden lyhytelokuvien metsästys siirtyy Portugalin Vilado Condeen, jossa Tampereen kaanoniin liitetään kyseisillä festivaaleilla valitut kymmenen elokuvaa.

- Viemällä muutaman vuoden tätä viestikapulaa eteenpäin niin pian meillä on lista lähes sadasta parhaasta lyhytelokuvasta, Lounela visioi.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset